Volledig scherm
ANP

'Noodweer en stakingen hinderden luchtvaart'

ARNHEM (ANP) - Het onstuimige weer in juni en meerdere stakingen bij met name de Franse luchtverkeersleiding hebben de luchtvaart in Nederland in het tweede kwartaal flink gehinderd. Het aantal vluchten dat moest worden geannuleerd of meer dan drie uur vertraging opliep, steeg met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van EUclaim. Dat is een bedrijf dat passagiers helpt compensatie los te krijgen bij luchtvaartmaatschappijen. Daar hebben zij recht op als zij minstens drie uur te laat aankomen op hun eindbestemming, tenzij dat komt door omstandigheden waar de vervoerder geen invloed op heeft.

EUclaim telde in de maanden april tot en met juni in totaal 1425 zogenoemde incidenten. Daarvan gaven er 890 volgens Europese regels recht op schadevergoeding aan de reizigers, omdat geen sprake was van overmacht.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’