NVWA: 60 procent horecazaken informeert gasten verkeerd over allergenen
Meer dan de helft van de restaurants, winkeliers en cafetaria’s vermeldt niet goed of hun onverpakte producten allergenen bevatten. Daardoor kunnen mensen met een voedselallergie gevaar lopen, zegt van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van eigen onderzoek.
De NVWA deed onderzoek bij 13.000 restaurants, cafetaria’s, bakkers en andere bedrijven waar onverpakte voeding wordt verkocht. De uitkomsten noemt de dienst ‘zorgelijk’: bij 60 procent was de informatievoorziening niet op orde. Restaurants en bedrijven waar onverpakt voedsel wordt verkocht, zijn verplicht om te vermelden welke allergenen in een product zitten. ,,Ze schieten daarbij tekort’’, zegt Diane Bouhuijs, woordvoerder van de NVWA. ,,Wij vinden dat het bedrijfsleven hier echt meer aandacht aan moet besteden en scherper op moet gaan letten.’’ Vorig jaar werd eenzelfde soort onderzoek uitgevoerd; volgens de NVWA is nauwelijks verbetering te zien.
Gluten en noten
Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen een allergische reactie van kunnen krijgen, soms kunnen die reacties levensbedreigend zijn. Volgens de NVWA hebben 400.000 mensen een voedselallergie. Gluten, noten en melk zijn voorbeelden van producten die een allergische reactie kunnen opwekken.
Om dat te voorkomen moeten bedrijven die voeding verkopen, vooraf aangeven welke allergenen zijn verwerkt. Dat kan zowel schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) als mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) worden gedaan.
Bij bakkers, slagers en ijssalons (wat de NVWA ambachtswinkels noemt), voldoet bijna 48 procent aan de voorwaarden. In de horeca, zoals bij restaurants, hotels, cafetaria’s, is dat 41 procent. In de retail (supermarkten en toko’s): 38 procent. Bij zorginstellingen voldoet 65 procent. Bij bedrijven waar het niet goed is gegaan, zijn schriftelijke waarschuwingen of boetes opgelegd.
Medewerkers niet op de hoogte over allergenen
Een klein lichtpuntje is er ook: iets meer bedrijven gaven in 2022 beter informatie via een menukaart of een bordje. ,,Maar ook daar zien we dat de allergeneninformatie soms niet compleet en soms zelfs gedeeltelijk onjuist is. Ook komt het voor dat de informatie op een plek staat waar consumenten niet bij kunnen, bijvoorbeeld in een computer van het bedrijf. Je ziet steeds vaker het bordje ‘heeft u een allergie, vraag naar onze medewerkers’, maar bij verdere navraag blijkt dat de medewerkers dan niet goed op de hoogte zijn van de allergenen.’’
Iedereen kan de resultaten van het onderzoek bij horecazaken vanaf april opzoeken via de website van de NVWA. ,,Zo kan iedereen zien hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van gecontroleerde bedrijven in Nederland.’’ Later volgen ook de resultaten van de ambacht en retail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op boodschappenjacht in Duitsland: een hype of scheelt het echt in de portemonnee?
Borculo, Enschede, Haaksbergen -
PREMIUM
Onze economie is plots slechtste van EU, terwijl die vanochtend nog ‘robuust’ leek: hoe kan dat?
De Nederlandse economie is robuust, meldden ABN Amro analisten dinsdagochtend vroeg. Maar niet veel later stelde het CBS juist dat de Nederlandse economie is gekrompen. Hoe kan dat nou? -
Banken verdedigen lage spaarrente
De boosheid over de lage spaarrente werd afgelopen week weer flink gevoed, toen ING en ABN Amro enorme winststijgingen bekendmaakten. Maar dat is echt niet alleen vanwege de lage spaarrente, zeggen de banken. -
PREMIUM
KLM: Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen rondom drukte te voorkomen
Een goede generale in de meivakantie en een blik op de zomervakantie stemt tevreden. Volgens KLM zijn de drukteproblemen op Schiphol definitief verleden tijd. Nu moet de luchthaven volgens haar grootste gebruiker aan de slag om achterstallig onderhoud, vooral in de bagagekelders, op te lossen.Amsterdam -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.