Volledig scherm
Bij dienstverleners voor vervoer over water, waaronder de havenbedrijven, lag de omzet bijna 10 procent hoger. © anp

Omzet transportsector blijft groeien

De omzetstijging in de transportsector heeft zich in het tweede kwartaal van 2018 doorgezet. De omzet was 4,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers.

De omzetstijging in de transportsector begon anderhalf jaar geleden en houdt dus aan. Bij dienstverleners voor vervoer over water, waaronder de havenbedrijven, loodsdiensten, bergings- en duikbedrijven, lag de omzet bijna 10 procent hoger. Dat is van alle deelsectoren het grootste verschil met vorig jaar, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Koeriers- en opslagbedrijven volgen op de voet met ruim 9 procent meer omzet. Bij de goederenwegvervoerders, grootste tak in de transportsector, was de omzet 6 procent hoger. Het kleinste positieve verschil, 2 procent, deed zich volgens het CBS voor bij de expediteurs, qua omzet betreft de tweede tak in het transport. Alleen bij de zeevaartbedrijven lag de omzet lager dan een jaar eerder (-2,4 procent).

Luchthavens

De omzet van de dienstverleners voor het vervoer door de lucht, waaronder ook de luchthavens vallen, lag bijna 6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2017. Dat is volgens het CBS vooral te danken aan de toename van het aantal reizigers op de luchthavens. Dat waren er in het tweede kwartaal van 2018 maar liefst 21,2 miljoen, 4 procent meer dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. 

Het merendeel (74 procent) van de passagiers kwam van of ging naar Europese bestemmingen. Iets meer dan de helft van intercontinentale reizigers had als reisdoel of herkomst het continent Amerika.

De luchtvaartmaatschappijen realiseerden in het tweede kwartaal van 2018 4,3 procent meer omzet ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Zowel in het passagiers- als in het goederenvervoer lag de omzet hoger.

Vraag naar personeel

Slechts 16 procent van de bedrijven verwacht in het derde kwartaal van 2018 meer personeel in dienst te nemen. Ongeveer drie kwart van de bedrijven verwacht geen nieuw personeel aan te zullen nemen. Het wordt voor de transportbedrijven moeilijker om personeel te werven. In het tweede kwartaal stonden er bijna 12,5 duizend vacatures open tegen een kleine 8,5 duizend vorig jaar.