Volledig scherm
© ANP XTRA

Ondanks de lage rente sparen we meer

De spaarzin lijdt niet onder de lage rente op een spaarrekening. Integendeel; we sparen juist steeds meer.

Vooral jonge huishoudens en ouderen zetten vaker geld op de spaarrekening. Dat blijkt uit de Trendmonitor Vermogen van advies- en accountantsorganisatie EY VODW.

Van de huishoudens bestaand uit mensen tussen de 25 en 45 jaar zet inmiddels 91 procent maandelijks geld opzij. Ze doen dat vooral om later grote aankopen mee te betalen, zoals een wasmachine, auto of meubilair. Ook sparen ze voor een eigen huis of de studie van de kinderen.

Minst fanatiek

De minst fanatieke spaarders zijn de huishoudens met mensen tussen de 45 en 65 jaar. ,,Daar daalde het aantal huishoudens dat spaart van 80 naar 77 procent’’, aldus Astrid Geerlings, specialist vermogensbeheer bij EY VDOW. ,,Bij deze groep is vaak geen specifiek spaardoel. Ze leggen gewoon een buffer aan.’’

Ouderen zijn de afgelopen jaren meer gaan sparen. In 2017 spaarde 72 procent van de ouderen, inmiddels is dat 77 procent.

Meer mensen sparen en ze sparen ook meer. Het aantal huishoudens dat meer dan 400 euro per maand opzijzet is gestegen naar 28 procent, meldt de Trendmonitor.

Spaardrift

De spaardrift is opmerkelijk, omdat een spaarrekening nauwelijks rendement oplevert door de lage rente. Beleggen is vaak een betere optie voor mensen die het geld voor langere tijd wegzetten. Maar het aantal beleggers blijft stabiel volgens de monitor. ,,Veel mensen sparen bijvoorbeeld voor de studie van de kinderen’’, geeft Geerlings aan. Terwijl beleggen van dat geld waarschijnlijk meer rendement oplevert.