Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Op naar de zon! Pakken we de auto, trein, bus of toch het vliegtuig?

ReiskostenWat is de mooiste, goedkoopste, snelste of milieuvriendelijkste manier om op ons vakantieadres te komen? We kiezen voor een vergelijking de Spaanse Costa Brava als vakantiebestemming. En we willen komende week weg! Op naar Blanes, per auto, bus, trein of vliegtuig.

Vliegtuig

Volledig scherm
Reistijd vliegen: ca. 7 uur Uitstoot CO2: 450 kg p.p. Prijs: 250 euro p.p. © Bart-Jan Dekker


Snel, maar aanslag op het milieu

Voor veel vakantiegangers ligt het vliegtuig voor de hand als de reisafstand boven de duizend kilometer uitstijgt. Maar vliegen is wel ronduit slecht voor het milieu. Volgens Milieu Centraal resulteert een retourtje Amsterdam - Barcelona in een uitstoot van ruim 450 kilogram CO2 per persoon.

Dat is net zoveel als de hoeveelheid kooldioxide die vrijkomt voor de gehele vleesconsumptie van een persoon in een jaar. En om het af te zetten tegen de uitstoot van ons energieverbruik thuis (gas en stroom): dat is van een gemiddeld huishouden 4160 kg per jaar.

Het grootste voordeel: vliegen is veruit de snelste manier van reizen. Natuurlijk moet je eerst naar een vliegveld reizen en vergt ook het inchecken tijd. Maar eenmaal vertrokken sta je in iets meer dan twee uur op Spaanse bodem. Vanaf het vliegveld van Barcelona is het dan nog ongeveer een uur met de (huur)auto, of twee uur rijden met de bus naar Blanes. Totale reisduur: circa zeven uur (inclusief in- en uitchecken).

Prijs
Een retour Barcelona - Amsterdam kost tussen 21 juli en 28 juli rond de 200 euro per persoon. Daar kunnen nog bagagekosten bij komen van tussen de 20 en 50 euro (retour) per persoon, afhankelijk van het gewicht van je koffer.
Als je vroeg boekt, kun je ook vliegtickets vinden voor minder dan 100 euro per persoon. Volgens de reiswebsite Skyscanner is het goedkoopste vliegticket naar Barcelona 21 weken voor vertrek te boeken. Juli is de duurste maand om naar Barcelona te vliegen. Een ticket is deze maand is 25 procent duurder dan gemiddeld.
Daarbij komt nog de prijs van de bus van het vliegveld naar Blanes. Deze reis kost rond de 25 euro (retour).
Totale retourprijs per persoon in het hoogseizoen: 250 euro. Daarmee kom je voor een gezin van vier personen op een reisbedrag van circa 1000 euro.

+ snelste vervoer gemakkelijk te boeken via internet
+ forse aanslag op het milieu

- je ziet weinig van de omgeving tijdens het reizen
- kans op vertraging bij grote drukte

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.