Volledig scherm
© ANP

'Overheid moet met eigen cryptomunt komen'

De Nederlandse overheid zou werk moeten maken van een eigen cryptomunt. Op die manier zou het monetair systeem veel beter kunnen worden. Dat zeiden voorstanders van de cryptomunt vandaag, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

,,Het huidige monetaire systeem stamt uit de 20e eeuw'', zei Rutger van Zuidam van softwareontwikkelaar Dutchchain. ,,Uit de tijd voor internet. Het maakt gebruik van papier om vertrouwen te regelen. Dat systeem voldoet niet meer. We hebben een nieuw systeem nodig.''

Thomas Bollen, uitgenodigd vanuit zijn rol als journalist voor Follow the Money, stelt dat cryptomunten een uitstekend alternatief zijn voor giraal geld. ,,Giraal geld staat aan de basis van de instabiliteit van ons financiële stelsel. Het is gebaseerd op schulden. Giraal geld wordt niet door een publieke instantie uitgegeven, maar door banken. Als de bank omvalt, ben ik mijn geld kwijt. Cryptomunten staan op naam. Dat ben ik niet kwijt als de tegenpartij omvalt.''

Bollen ziet een rol voor de overheid.  ,,Als ik mijn belasting kan betalen met een digitale munt van de overheid, heb ik de bitcoin niet nodig. Dan kan ik die gewoon op eigen risico gebruiken.''

DNB-coin

Quote

We zijn heel kritisch over de vraag of we met een eigen digitale munt moeten komen

Petra Hielkema, DNB

Vanuit de politiek toonde onder meer de SP interesse in de munt, die door het nieuwe Kamerlid Mahir Alkaya 'DNB-coin' werd genoemd. De Nederlandsche Bank (DNB) liet tijdens de hoorzitting weten dat er een aantal experimenten met digitale munten loopt. 

DNB komt voorlopig tot de conclusie dat de munt technisch gezien nog niet goed functioneert. Onder meer de transactiesnelheid is te laag. ,,We kijken er met onze collega centrale banken wel naar'', zegt  hoofd betalingen Petra Hielkema. ,,Maar het gaat iets doen met de stabiliteit van het financiële systeem. Er zijn allerlei vragen die nog niet beantwoord zijn. Daarom zijn we heel kritisch over de vraag of centrale banken zelf al een digitale munt moeten uitgeven.''

In andere landen wordt al gewerkt aan een cryptomunt van rijkswege. Zo wil Rusland een digitale roebel invoeren, onder meer om sancties te omzeilen. Zweden is misschien wel het verst gevorderd, en  introduceert de e-Krona volgens analisten van zakenbank HSBC mogelijk al dit jaar.  Het gebruik van cash loopt in Zweden snel terug. Inwoners van het land zijn daardoor bijna volledig op private banken aangewezen voor hun geld. Daarom wil de centrale bank ze een alternatief bieden. 

In die hoorzitting krijgen verschillende partijen de kans hun mening te delen met de politiek. Mensen uit de cryptosector deden hun best om te wijzen op de gigantische kansen die cryptomunten en onderliggende blockchaintechnologie bieden. Critici, waaronder de toezichthouders, wijzen op de grote risico's die beleggingen in bitcoins en andere munten met zich mee brengen. Ook wijzen ze op het gevaar van misbruik door criminelen.

Ook vanuit de Tweede Kamer zijn daar zorgen over. Toch lijkt de Kamer te willen voorkomen dat deze negatieve uitwassen ervoor zorgen dat 'het kind met het badwater wordt weggegooid'. ,,Als nu de bitcoin instort en mensen raken al het geïnvesteerde geld kwijt , dan bestaat het risico dat we er helemaal mee stoppen'', zegt Kamerlid Roald van der Linde (VVD). 

Hij zou graag zien dat de toezichthouders  aangeven op welke punten betere regulering nodig is, zodat ze hun werk kunnen doen. Coalitiepartner CDA sluit  zich bij die oproep aan.

 1. Boerenblokkade leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermarkten
  PREMIUM

  Boerenblok­ka­de leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermark­ten

  De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet alles op alles om de blokkade van distributiecentra van supermarkten door actievoerende boeren te voorkomen. Vandaag dient bij de rechtbank in Lelystad een kort geding waarmee het CBL de blokkades tracht te voorkomen. Het CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarkten, lege schappen en niet-verkrijgbare producten voor consumenten als actievoerende boeren woensdag distributiecentra gaan blokkeren.
 2. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

  Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

  In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotten, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotten flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottens overlijden.