Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.
Delen per e-mail
Shell kondigde in september al aan dat er wereldwijd een streep gezet wordt door 7000 tot 9000 banen, om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Maar hoe het banenverlies precies verdeeld zou worden binnen het concern was destijds nog niet duidelijk.
Ook nu geeft Shell nog niet veel details vrij. Zo is nog niet bekend welke functies precies worden geraakt. Een woordvoerder benadrukt dat er naast het verdwijnen van een groot aantal banen, ook nieuwe banen bij zullen komen. Er is volgens hem een goed sociaal plan beschikbaar en Shell begeleidt getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar nieuw werk.
Brits personeel
De onderneming heeft ook naar buiten gebracht dat het haar Britse personeelsbestand komende twee jaar naar verwachting met 10 procent tot 14 procent terugbrengt. Daar gaan waarschijnlijk dus tot zo’n 700 banen verloren.
Shell heeft daarnaast aangegeven dat het van plan is om 330 banen te schrappen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten. Dit raakt waarschijnlijk vooral kantoormedewerkers in het Schotse Aberdeen.
Verder hebben wereldwijd 1500 mensen laten weten dat ze gebruik willen maken van een vrijwillige vertrekregeling. Shell zegt op dit moment werknemers nog een tweede mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van die regeling.
Bij het Brits-Nederlandse concern werken alles bij elkaar ongeveer 83.000 werknemers, van wie 9000 in Nederland en zo’n 5000 in het Verenigd Koninkrijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Chemiereus Bayer koopt claims rond Roundup af met twee miljard dollar
De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord. -
PREMIUM
VBI bouwt nieuwe kade in Osse haven, omdat de huidige ‘op’ is
OSS - Het bedrijf VBI (Verenigde Bouwproductie Industrie) wil aan het Burgemeester Delenkanaal in Oss een nieuwe kade bouwen. Het bedrijf wil de huidige kade vervangen. Die verkeert in een slechte staat en kan volgens Herre Elsenga, operationeel directeur van VBI, niet meer gebruikt worden voor een veilige aanvoer voor grondstoffen van de Osse fabriek. De gemeente Oss verleent graag medewerking aan de bouw van de kade, aldus wethouder Frank den Brok. -
Update
Zweden zien af van overname hoogovencomplex Tata Steel IJmuiden
Het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn geweest. -
klachtenregen
Ikea grijpt in na vernietigende kritieken en neemt tijdelijk minder bestellingen aan
Door de ‘ongekend hoge vraag naar producten’ heeft Ikea de drastische beslissing genomen om tijdelijk minder nieuwe bestellingen aan te nemen. De huidige situatie met het coronavirus brengt volgens het woonwarenhuis ‘grote uitdagingen met zich mee’. ‘De klantenservice is drukker dan ooit tevoren. Het spijt ons dat we niet iedereen kunnen helpen zoals we zouden willen’, valt te lezen op de site van Ikea. -
Staat moet beleggers SNS Reaal ruim 800 miljoen betalen
De Nederlandse overheid moet onteigende beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.
-
PREMIUM
Franse ondernemers vangen daklozen op in eigen kantoor: ‘Kost ons eenmalig 1000 euro’
Ondernemers in de Franse stad Nantes namen een opmerkelijk initiatief: ze bieden daklozen gratis een slaapplek aan in hun kantoren. ,,Als de overheid dat doet, kost het 10.000 euro per jaar.” -
rijkste man op aarde
Zó gigantisch is het fortuin van Amazon-topman Jeff Bezos
Amazon-topman Jeff Bezos is weer de rijkste man op aarde, waarmee hij Tesla-baas Elon Musk van de troon stoot. Musk was de afgelopen weken nog de rijkste persoon ter wereld, maar moet nu weer de leiding afstaan door een verdere daling van de koers van het aandeel Tesla op Wall Street. -
PREMIUM
Deal familiebedrijven: Van Grunsven Groep uit Erp neemt belang in Wouters Schijndel
ERP/SCHIJNDEL - De Van Grunsven Groep uit Erp, bouwer en ontwikkelaar, neemt de helft van het totale aandelenpakket van aannemingsbedrijf Wouters Schijndel in Schijndel over. Dat zijn de beide bedrijven overeengekomen.