Volledig scherm
PREMIUM
© GUUS SCHOONEWILLE

Steek die hand gerust in de diepe zakken van minister Hoekstra

De week van PhlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

 Veertigduizend ondernemers hebben zich tot nu toe gemeld voor die 4000 euro noodsteun voor getroffen sectoren. Over drie weken staat het geld op hun bankrekening mits ze het formulier goed hebben ingevuld. Dat lijkt veel, maar niet als je je realiseert op welke schaal ondernemers in de problemen zitten.

Een van de zwaarst getroffen sectoren is de horeca, alleen daar zijn al minimaal 60.000 mkb-ondernemers actief en die zijn gemiddeld gezien 75 procent van hun omzet direct na 13 maart kwijtgeraakt. Wij weten dat vrij precies doordat we onze pintransacties analyseren die in de horeca plaatsvinden. Ten opzichte van de pintransacties die er in dezelfde week vorig jaar en het jaar ervoor plaatsvonden is er zo’n 75 procent minder omzet.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’