Volledig scherm
Een NS-trein passeert een windmolen © ANP

Treinen volledig op groene stroom: 1,5 miljard kilo CO2 bespaard

Doordat NS-treinen sinds twee jaar volledig op groene stroom rijden is 1,43 miljard kilogram kooldioxide minder in de atmosfeer terechtgekomen. Dat is evenveel als 3,3 miljoen ritjes met de auto naar Zuid-Frankrijk, becijfert Milieu Centraal.

NS en 17 andere spoorbedrijven sloten in 2014 een contract met Eneco voor het leveren van zoveel mogelijk duurzame stroom. Afgesproken werd dat in dat treinen per 2018 alleen nog op honderd procent groene stroom uit - voornamelijk Nederlandse - windparken van Eneco zouden rijden. Uiteindelijk lukte dat al een jaar eerder, in 2017. NS, die het leeuwendeel van alle stroom afneemt, is daarmee de eerste treinuitbater in de wereld die volledig klimaatneutraal rijdt. Volgens Milieu Centraal betaalt dat besluit zich nu uit. 

Wel is een nuance te maken op de cijfers: de spoorwegen gebruiken per jaar een gigantische 1,2 terrawatt uur (1.200.000.000 kWh) om alle treinen te kunnen laten rijden. Dat is evenveel als het jaarlijkse stroomverbruik van 400.000 gezinnen. De spoorwegen zijn echter niet de enige partij in Nederland die windstroom gebruiken.

Inmiddels wordt er zoveel duurzame stroom gebruikt dat die nooit allemaal uit eigen groene energie kan komen. Eneco moet daarom ook zogenaamde GVO's (Garanties Van Oorsprong ) uit het buitenland opkopen, bevestigt het energiebedrijf. Daarbij gaat het veelal om windenergie uit Scandinavië.

Groenwassen

De meningen over dit ‘groenwassen’ zijn verdeeld. De certificaten-stroom wordt namelijk niet daadwerkelijk naar Nederland geëxporteerd. Hier neemt NS gewoon  ‘vieze’ stroom af. Enige is dat die stroom gedekt wordt middels groencertificaten. De kritiek luidt dat zulke groene stroom niet bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse stroomproductie. 

Tegelijk helpen certificaten wel op bredere schaal aan de vergroening van de elektriciteitshuishouding. Ze maken het produceren van zulke stroom lucratiever.

Om klanten uitleg te geven over het gebruik van groene stroom organiseert NS op 23 februari een speciale Uitwaaidag in Zandvoort. Ook heeft het bedrijf een video gemaakt, waarin topman Roger van Boxtel aan het kitesurfen is.