Volledig scherm
© ANP XTRA

Vakantiegeld gaat dit jaar (even) in de spaarpot

Deze maand krijgen miljoenen werkenden hun vakantiegeld weer op de rekening gestort. Normaliter geven veel mensen dat geld uit aan vakantie, maar nu die door de coronacrisis in het water dreigt te vallen, houden ze het geld liever achter de hand. 

Het lijkt erop dat de coronacrisis een deel van werkend Nederland een stuk spaarzamer maakt. Volgens een onderzoek van VPNdiensten.nl zegt twee op de drie werkenden zijn vakantiegeld voorlopig nog niet uit te willen geven. Vier op de tien zegt zijn geld op een spaarrekening te willen zetten, mocht het financieel slechter gaan. 

Vooral mannen houden de hand op de knip, zo valt op te maken uit het onderzoek onder 1506 werkenden. Bijna de helft van de ondervraagde mannen zegt tijdens de coronacrisis een extra spaarpotje aan te leggen tegenover 37 procent van de vrouwen. ,,De huidige situatie zorgt voor veel onzekerheid onder een groot aantal werkenden”, denkt Abel Baas, cybersecurity consultant bij VPNdiensten.nl. ,,Het kan natuurlijk nooit kwaad om in zulke tijden een appeltje voor de dorst te hebben”, vult hij aan.

Dat mogelijk meer mensen dit jaar hun vakantiegeld opzij zetten, kan budgetvoorlichter Nibud alleen maar toejuichen. ,,We zien dat veel mensen weinig of geen buffer hebben voor het geval het financieel tegenzit. Met het vakantiegeld kunnen zij daar een mooi begin mee maken”, denkt woordvoerster Karin Radstaak. Haar advies is om het vakantiegeld op een aparte rekening te zetten, zodat het niet ongemerkt opgaat aan andere dingen, zoals boodschappen.

Lastig 

Hoewel een flink deel van de werkenden zegt zijn vakantiegeld te willen oppotten, is het de vraag of zij dat daadwerkelijk gaan doen. Volgens het Nibud blijkt sparen in de praktijk best lastig. ,,Iets willen is nog iets anders dan doen. Het kan erg verleidelijk zijn om toch dat geld uit te geven", reageert Radstaak. Zo bevestigt ook het onderzoek van VPNdiensten: een kwart van de Nederlanders zegt in coronatijd meer geld te hebben uitgegeven dan in normale tijden. 

Vooral jongeren hebben meer geld uitgegeven. Zo heeft 29 procent van de ondervraagden jonger dan 35 jaar de afgelopen weken meer gespendeerd dan normaal, tegenover 14 procent van de vijftigplussers. Zij hebben vooral online meer aankopen gedaan. Ondanks dat vrouwen (39 procent) het imago hebben van fanatieke shoppers, zijn het vooral mannen (44 procent) die tijdens de coronacrisis meer online hebben geshopt. Een kwart zegt één of meer spullen te hebben gekocht die hij eigenlijk niet nodig had. 

Bekijk hieronder de playlist met onze best bekeken video's:

  1. Flinke domper voor verpleegkundigen: 'gratis vliegticket-actie' loopt niet volgens plan

    Flinke domper voor verpleeg­kun­di­gen: 'gratis vliegtic­ket-ac­tie' loopt niet volgens plan

    Een gezamenlijke actie van KLM en beroepsvereniging V&VN om verpleegkundigen en verzorgenden te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis is niet helemaal volgens plan verlopen. Hulpverleners die behoefte hebben aan vakantie konden zich verspreid over drie dagen opgeven om kans te maken op een gratis vliegticket. Maar door de overweldigende belangstelling moesten twee inschrijfmomenten op het laatste moment worden geschrapt. Verpleegkundigen reageren teleurgesteld.
  2. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.