Vermogen Facebook-topman Mark Zuckerberg maakt recordsprong, hij is nu 11,5 miljard euro meer waard
Het vermogen van Mark Zuckerberg, topman van Facebookmoeder Meta Platforms, heeft donderdag een recordsprong gemaakt van 12,5 miljard dollar, omgerekend zo’n 11,5 miljard euro. Dat gebeurde nadat Zuckerberg bij de publicatie van de kwartaalcijfers aankondigde dat 2023 een ‘jaar van efficiëntie’ zal worden voor Meta.
Zuckerberg is nu bijna 70 miljard dollar waard volgens de Bloomberg Billionaires Index. Daarmee is hij de op twaalf na rijkste persoon ter wereld. Volgens een andere lijst - de Forbes-lijst van miljardairs in 2021 - behoort Zuckerberg zelfs tot de top 10 van rijkste mannen ter wereld.
Het vermogen van de tien rijkste mannen is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelde mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport in januari van dit jaar. De organisatie schatte dat het vermogen van die eliteclub (met daarin onder meer Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), en Bill Gates (Microsoft) uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar. Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, waren zij nog goed voor een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar.
De toename is sneller dan de afgelopen veertien jaar en de ‘grootste gemeten stijging ooit’, aldus Oxfam, die daar zorgen over heeft. Met name mensen van kleur en lhbti’ers blijven achter in de lijst.
Vermogen Zuckerberg niet stabiel
Het vermogen van Zuckerberg is niet altijd even stabiel geweest. Zo was hij in september 2021 nog 142 miljard dollar waard. Maar 2022 verliep voor de Facebook-topman met ups en downs. Zo verloor hij in februari 31 miljard dollar, om in april weer 11 miljard aan waarde te winnen. Maar in oktober verdween die winst weer, na teleurstellende cijfers van zijn bedrijf.
Na de publicatie van de laatste kwartaalcijfers schoot Meta ruim 23 procent omhoog op Wall Street. Beleggers reageerden positief, onder meer op het bericht dat het schrappen van 11.000 banen in november ‘slechts het begin’ was van Zuckerbergs plannen om de bedrijfsvoering efficiënter te maken. ,,We werken aan het afvlakken van onze organisatiestructuur en verwijderen een aantal lagen van het middenkader. Zo kunnen we sneller beslissingen nemen”, aldus Zuckerberg. ,,Maar er is nog meer wat we kunnen doen om onze productiviteit, snelheid en kostenstructuur te verbeteren.”
Vorig jaar had Meta nog last van economische onzekerheid door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Ook merkte Meta dat minder iPhonegebruikers het bedrijf toestemming gaven om hun gedrag te volgen na een wijziging in besturingssysteem iOS. Bovendien kwam Facebook net als andere technologiebedrijven in het nieuws omdat het veel mensen moet ontslaan. Meta kondigde in november aan dat 11.000 collega’s moeten vertrekken, zo’n 13 procent van het personeelsbestand.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Massaontslag bij moederbedrijf Facebook en WhatsApp: 11.000 banen verdwijnen
Duizenden medewerkers van Meta, het moederbedrijf van Facebook, worden ontslagen. 11.000 banen verdwijnen; dertien procent van het totale personeelsbestand. De 87.000 werknemers van het bedrijf zijn daarover vandaag ingelicht. -
PREMIUM
Amazon, Google, Microsoft: het regent ontslagen in de Amerikaanse techwereld
Vandaag maakte Alphabet, het moederbedrijf van Google, bekend dat het wereldwijd zo’n 12.000 banen schrapt. Ook techgiganten Microsoft en Amazon schrappen tienduizenden banen, en dit zijn zeker niet de enige voorbeelden van techbedrijven die hard in het personeelsbestand snijden. Wat is er aan de hand in Silicon Valley? -
Tweede Kamer vol in aanval om muziek zachter te krijgen, horeca vreest voor bestaansrecht
Als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet komt het bestaansrecht van ondernemers in gevaar. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland donderdag. De Tweede Kamer nam deze week met grote meerderheid een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Alleen Forum voor Democratie, PVV en BVNL stemden tegen. -
‘Grootste deel webshops is gestopt met accepteren Bitcoin als betaalmiddel’
Bitcoin als betaalmiddel is lang niet meer zo groot als vroeger. Van alle webwinkels in ons land die de munt accepteerden is de meerderheid daarvan er weer mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Nieuwe topman opvolger Silicon Valley Bank roept klanten op terug te komen
De topman van de bank die de Amerikaanse overheid heeft opgericht om de activiteiten van de failliete Silicon Valley Bank (SVB) voort te zetten, heeft SVB-klanten opgeroepen hun geld aan de nieuwe entiteit toe te vertrouwen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.