Verre reizen weer iets gemakkelijker: verzekeraar dekt ook ‘oranje’ gebieden
Verzekeraar Allianz gaat als eerste grote verzekeraar medische kosten in oranje gebieden dekken. Goed nieuws, zeggen reisorganisaties. Zij hopen dat dit reizigers weer vertrouwen geeft om ook reizen naar verre bestemmingen te boeken.
Buiten Europa staat de wereld nog altijd op ‘oranje’, wat zoveel wil zeggen als ‘ga niet op reis, tenzij noodzakelijk’. Hoewel het een advies is en geen verbod, houden veel reizigers zich eraan. ,,De animo om op reis te gaan is groot, maar mensen zijn nog terughoudend om naar oranje gebieden af te reizen”, constateert ANVR-woordvoerder Mirjam Dresmé.
Als verzekeraars aan corona gerelateerde kosten gaan vergoeden, kan dat reizigers mogelijk over de streep trekken. Nu is het nog zo dat de meeste verzekeraars geen dekking bieden voor aan corona gerelateerde schades als een bestemming ‘oranje’ kleurt.
De reisorganisaties lobbyen al langer bij verzekeraars om zich soepeler op te stellen en daar geeft Allianz als eerste grote verzekeraar gehoor aan. De maatschappij gaat medische kosten, mits meeverzekerd in de polis, vergoeden voor oranje gebieden.
Hoewel extra reis- en verblijfkosten als gevolg van corona buiten de dekking vallen, zijn reisorganisaties blij met de stap van Allianz. Dresmé: ,,Dit is goed nieuws. Het is een stap in de goede richting en we hopen dat meer reisverzekeraars volgen.”
Hausse
Wat reizigers helemaal over de streep zou trekken, zo verwacht ANVR, is als Buitenlandse Zaken straks de wereld van het slot haalt. Dat versoepelingen kunnen leiden tot een hausse aan boekingen, merkten reisorganisaties als TUI en Sunweb deze zomer, toen landen binnen de Europese Unie op geel en groen gingen. ,,Dat gaf reizigers een gevoel van vertrouwen”, aldus Dresmé. ,,En een voordeel is dat reisverzekeraars direct hun dekkingen aanpassen; die baseren zij namelijk op de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.”
Vooralsnog tast de reiswereld in het duister over wanneer de overheid het reizen naar verre oorden gemakkelijker gaat maken. Op de coronapersconferentie werd daarover niets gezegd, tot frustratie van vooral verre-reisspecialisten. Inmiddels beginnen steeds meer reisbedrijven mondjesmaat weer reizen aan te bieden naar verre landen die ondanks code oranje - gevaccineerde - toeristen welkom heten.
,,Het kan ook prima, nu al bijna 80 procent van de volwassen Nederlanders is gevaccineerd”, claimt de ANVR. Bovendien hoeven gevaccineerde reizigers uit zeer hoge risicogebieden vanaf 22 september niet meer in quarantaine in Nederland. Dresmé: ,,Daarmee verdwijnt nog een belangrijke drempel voor het reizen naar oranje bestemmingen.”
Een groep reisorganisaties vindt het allemaal te lang duren, ook gezien het stopzetten van de coronasteun per 1 oktober. Zij eisen dat er uiterlijk 25 september een geel reisadvies komt voor gevaccineerde reizigers, anders stappen ze naar de rechter. Het aantal reisbedrijven dat zich hierbij aansluit, groeit snel. Eind vorige week waren het er 27, inmiddels 54.
Veel mensen pakken het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Vaak wordt de trein gezien als duurzamer alternatief. Maar volgens mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (TU/Eindhoven) is dat helemaal niet waar. Voordat je nu gelijk vliegtickets gaat boeken, kijk eerst even de uitleg om te achterhalen waarom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Oorlog in Oekraïne is een zegen voor geplaagde Duitse wapenfabrikant
De oorlog in Oekraïne is allesbepalend voor de Duitse wapenleverancier Rheinmetall. Sinds de Russische invasie is de waarde van het aandeel van het bedrijf meer dan verdubbeld, ondanks een slepend dossier over rammelende pantserwagens. -
Operationeel directeur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’
Operationeel directeur van Schiphol Hanne Buis legt haar bestuursfunctie bij de luchthaven per 1 februari neer. Er zou met de raad van commissarissen een ‘verschil van inzicht’ over de ‘operationele aansturing van de luchthaven’ zijn dat niet te overbruggen is. Deze week leek Schiphol de problemen met bagage en lange rijen voor de korte termijn opgelost te hebben. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Rabobank-bankier Barbara Baarsma dient ontslag in
Topbankier Barbara Baarsma (53) stapt onverwachts op bij de Rabobank. De bekende econoom werkte in totaal zeven jaar bij de bank en vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. -
-
-
PREMIUM
Brabantse werkgevers moeten nog honderden miljoenen aan coronavoorschot verantwoorden
DEN BOSCH/TILBURG – De helft van de Brabantse bedrijven die in de coronacrisis met overheidssteun op de been zijn gehouden, moet nog bewijzen dat zij dat geld terecht heeft gekregen. In Noordoost- en Midden-Brabant gaat het opgeteld om 305 miljoen euro. -
Minder betaalverzoekfraude na samenwerking politie en Marktplaats
Intensieve samenwerking tussen de politie en Marktplaats heeft het aantal gevallen van betaalverzoekfraude in twee jaar met 76,5 procent doen afnemen. Dat meldt de politie vandaag.