Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Vliegtaks leidt tot nihil milieueffect door overstappers

7 vragenMet een top in Den Haag wil het kabinet andere EU-lidstaten ook overtuigen van een vliegtaks. Het is de zoveelste milieuheffing waarvan het effect ernstig mag worden betwijfeld.

Wat is het doel van een vliegtaks?

Vanaf 2021 moet elke passagier die op Schiphol instapt 7 euro vliegtaks afrekenen. Het kabinet hoopt dat de belasting het luchtvaartverkeer zal afremmen. Wie verwacht dat de opbrengst - zo'n 200 miljoen euro per jaar - naar het milieu gaat in plaats van naar de schatkist, heeft het mis. De vliegtaks moet de belastingplannen van het derde kabinet Rutte sluitend krijgen.

  1. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
    PREMIUM

    Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

    VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.