Voor het eerst sinds 1975: CBS ziet hogere inflatie dan 10 procent in Nederland
De inflatie in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat daarbij uitgaat van zijn eigen rekenmethode voor het vaststellen van de toename van het algehele prijspeil.
Volgens het statistiekbureau waren consumentengoederen en -diensten in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. De toename kwam vooral doordat de energieprijzen de laatste tijd de pan uit rijzen en de woninghuren hard zijn opgelopen.
Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie op basis van de Europese meetmethode weer duidelijk is opgelopen na enkele maanden van daling. Dat inflatiecijfer liep zelfs op tot 11,6 procent. Maar in die berekening waren onder andere de kosten voor wonen, zoals de huurprijzen, buiten beschouwing gelaten.
Dit terwijl de huurprijzen het prijspeil juist verder opvoeren. Dat komt omdat de huren van gereguleerde huurcontracten per 1 juli vorig jaar niet mochten worden verhoogd. Verder is de maximum huurverhoging voor een vrijesectorwoning dit jaar hoger dan vorig jaar. Dit alles leidde ertoe dat de woninghuren vorige maand met 3 procent stegen ten opzichte van een jaar terug, waar de plus vorig jaar maar 0,8 procent was.
Energieprijzen
De energieprijzen lopen al langer hard op in Nederland, vooral sinds de oorlog in Oekraïne. Dat heeft te maken met de toegenomen onzekerheid over de levering van gas uit Rusland. In juli was energie op jaarbasis wel 108 procent duurder. Daarmee was de plus hier veel sterker dan de 84 procent van juni. En dit ondanks dat de btw op energie met ingang van vorige maand tijdelijk is verlaagd van 21 procent naar 9 procent.
De hoge energieprijzen maken steeds meer producten en diensten in Nederland duurder en de prijsstijgingen worden hardnekkiger, zeggen economen van ABN AMRO. Ze denken daarom dat de inflatie heel dit jaar en volgend jaar hoger zal uitkomen dan eerder voorzien. De deskundigen van de bank denken dat de energieprijzen nog tot eind 2023 hoog blijven.
Lichtpuntjes
Ook in de supermarkt zagen consumenten de prijzen verder oplopen. Voedingsmiddelen waren meer dan 12 procent duurder dan een jaar terug. Vooral producten waarin graan zit verwerkt, zuivelproducten en bijvoorbeeld ijsjes gingen relatief sterk in prijs omhoog. Daarnaast werden pakketvakanties duidelijk duurder en waren mensen meer kwijt aan de kosten van bankdiensten.
Intussen zouden er wel lichtpunten zijn, aldus de economen. De verstoringen in de toeleveringsketens van bedrijven zouden bijvoorbeeld afnemen door het opheffen van lockdowns in China. Ook zien ze door de wereldwijde recessieangst een afkoeling op de grondstoffenmarkten. Aan de benzinepomp was je in juli iets voordeliger uit dan in juni. Een liter Euro 95 kostte vorige maand gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder was dat nog 2,35 euro.
Wat meespeelt is dat de overheid in Nederland met maatregelen als de tijdelijke accijnsverlaging op benzine en diesel en de tijdelijke btw-verlaging voor energie een deel van de inflatie van dit jaar overhevelt naar volgend jaar. Omdat deze maatregelen van kracht zijn tot eind 2022, worden de prijzen nu enigszins gedrukt en zullen ze in 2023 juist oplopen. ABN AMRO rekent daarom dit jaar met een inflatie van 8,7 procent. Volgend jaar zou het algehele prijspeil dan nog eens 4 procent omhooggaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ECB verhoogt rente voor het eerst sinds 2011 om inflatiespook te temmen
De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 het belangrijkste rentetarief verhoogd, gelijk met een flinke stap. Daarmee willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone te lijf gaan. -
PREMIUMtoekomstmenu
Wat is de toekomst van de kas? Glastuinders zoeken duurzame oplossingen
Hoge gasprijzen bedreigen de Nederlandse glastuinbouw. Glastuinders zoeken naar technische oplossingen om de energieverslindende teelt te verduurzamen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. -
Grown.bio niet alleen zeer vernieuwend bedrijf, maar ook zeer goede werkgever
HEEREWAARDEN - Grown.bio in Heerewaarden valt opnieuw in de prijzen. De producent van onder meer een biologisch alternatief voor piepschuim heeft nu ook de All-in Werkgeversprijs Rivierenland 2022 in de wacht gesleept. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit.
-
PREMIUM
Shell tjilpt als de eerste zwaluw van de waterstofeconomie
Shell gaat op grote schaal waterstof produceren uit windenergie. Gaat de waterstofeconomie dan nu echt van start? -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Einde aan het betalen voor je spaargeld: ook Volksbank schaft negatieve rente af
De Volksbank gaat als een van de laatste grote Nederlandse banken zijn klanten vanaf 1 oktober geen negatieve rente meer in rekening brengen. De stap volgt op de renteverhoging met 0,5 procentpunt die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week doorvoerde.