Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotten, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotten flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottens overlijden.
Delen per e-mail
Toen de beleggingsbaas in India onverwachts het loodje legde, bleek een laptop met daarop een digitale portemonnee waarin de digitale valuta was opgeslagen niet meer toegankelijk. De Canadees had de wachtwoorden van het apparaat meegenomen in zijn graf. Zowel Cottens vrouw als ook de medewerkers van het cryptobedrijf konden er met geen mogelijkheid bij. Klanten konden naar hun digipoen fluiten.
Het drama werd zo mogelijk nog groter toen bleek dat het geld, deels of helemaal, verdwenen was. ,,De voorraad is niet toegankelijk en een deel is mogelijk verdwenen’’, liet de treurende Robertson doorschemeren. De klanten van QuadrigaCX schreeuwden online moord en brand. ‘Oplichters!’, klonk het. Er was weinig vertrouwen dat het bedrijf alles op alles zou zetten om hun geld terug te halen en zelfs aan Geralds dood werd getwijfeld.
Wallets geplunderd
Niet lang daarna wees onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young uit dat de geblokkeerde rekeningen - de zogenaamde wallets - van QuadrigaCX waren geplunderd. En niet recentelijk, maar mogelijk al maanden voor Cottens ‘dood’. De virtuele knaken van zo'n 115.000 klanten, goed voor 130 miljoen euro, bleken spoorloos. De rekeningen waren volgens de experts al maanden onaangeroerd.
Advocaten van QuadrigaCX-gebruikers willen nu dat de Canadese autoriteiten het lijk van Cotten, dat vanuit India naar Canada werd gebracht en daar begraven, boven de grond haalt. Ze wijzen op de ‘bedenkelijke omstandigheden’ waaronder de toen 30-jarige crypto-investeerder om het leven kwam. Hoewel er geen concrete bewijzen voor zijn, suggereren boze beleggers dat Cotten zijn dood in scène heeft gezet.
Opgraven en autopsie
Gisteren hebben de juristen een verzoek tot opgraving van, en autopsie op, het stoffelijk overschot van Cotten ingediend. Dit om ‘zowel de identiteit als de doodsoorzaak te bevestigen’, klinkt het. Volgens de advocaten is dat noodzakelijk om de vraag of Cotten daadwerkelijk is gaan hemelen te beantwoorden. Geralds weduwe zegt ‘diepbedroefd’ te zijn door het verzoek om haar verscheiden geliefde boven de grond te halen.
Robertson sipt dat er aan de dood van haar man niet getwijfeld hoeft te worden. Ook ziet ze niet in hoe de bevestiging van diens overlijden zou kunnen helpen bij het terugkrijgen van het verdwenen cryptogeld. Ernst & Young stelde tijdens het onderzoek naar Cotten echter vast dat een grote hoeveelheid geld was aangewend om de luxe levenstijl van de belegger en zijn vrouw te financieren.
Volgens de deskundigen werd de digitale pecunia uitgegeven aan dure auto's en privévliegtuigen. Uiteindelijk wisten de accountants 33 miljoen Canadese dollars terug te vinden, maar de resterende miljoen kwamen nooit boven water. Antwoord op de vraag of Cotten dood of nog onder de levenden is, geeft de gedupeerden in elk geval hoop iets van vermogen terug te zien. En daarvoor trekken ze Cotten desnoods uit zijn graf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PostNL bezorgt recordaantal pakketten: 337 miljoen
PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het ‘uitzonderlijk druk’. -
Hema-baas haalt uit naar AH om ‘uitverkoop’ handdoeken: ‘Niet solidair’
Hema-baas Tjeerd Jegen heeft via het sociale netwerk LinkedIn hard uitgehaald naar Albert Heijn. Jegen is niet te spreken over het feit dat de supermarktketen middenin een lockdown niet-essentiële producten als handdoeken en badmatten in de Bonus-aanbieding gooit. ‘Dit is blijkbaar retail-solidariteit.’ -
PREMIUM
Waarvan Akte Huwelijk kan niet doorgaan vanwege ‘ongeldige’ geboorteakte
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week brengt de geldigheid van een geboorteakte mogelijk een huwelijk in gevaar. -
Miljoenen dollars aan digimunten spoorloos na dood van cryptobelegger
De klucht rond het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX neemt inmiddels de vormen van een Grieks drama aan. Toen in december directeur en oprichter Gerald Cotten overleed, bleek hij de wachtwoorden van de digitale portemonnee, met daarop zo'n 190 miljoen Canadese dollars in cryptomunten, meegenomen te hebben in zijn graf. Maar in de tweede akte krijgt het treurspel nog een extra wending. Alle digipoen blijkt weg te zijn. -
Hema voelt crisis en schort bestellingen bij leveranciers op
Leveranciers van Hema hoeven de komende tijd geen spullen meer te leveren aan de winkelketen. Het bedrijf heeft alle bestellingen die het tot half april heeft gedaan, opgeschort.
-
Video Pensioenen ambtenaren en leraren dit jaar niet omlaag
De pensioenen voor ambtenaren en leraren worden dit jaar niet verlaagd. Pensioenfonds ABP heeft eind december een dekkingsgraad van ruim 92 procent gehaald. Daarmee heeft het fonds voldaan aan de eis van een dekkingsgraad van minimaal 90 procent. -
126 miljoen euro ‘verdwenen’: bitcoinbelegger neemt wachtwoord mee het graf in
Investeren blijft een riskante onderneming. Zeker als je je zuurverdiende centjes in de grillige wereld van de cryptomunten steekt. Echt zuur wordt het pas wanneer je je investering bij een bedrijfje onderbrengt en de directeur, die alle wachtwoorden heeft, de vaan strijkt. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen.