Waarde olie- en gasreserves keldert van 169 naar minder dan 8 miljard euro
De waarde van de Nederlandse olie- en gasreserves is van 169 miljard euro in 2013 gekelderd naar minder dan 8 miljard euro in 2019.
Delen per e-mail
Dit schrijft Dagblad van het Noorden. De belangrijkste oorzaak is de afbouw van de gaswinning uit het Slochterenveld, die in 2014 in verband met de aardschokproblemen werd ingezet, een jaar nadat er nog 54 miljard kuub gas uit was gewonnen. Maar ook de prijsval van aardgas met 37 procent die in 2013 begon, verklaart voor een deel de waardedaling, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2007 werd de waarde van de olie- en gasreserves nog vastgesteld op 275 miljard euro. De winning van Gronings gas eindigt waarschijnlijk in 2022. Door de lage gasprijs, de afbouw van infrastructuur en de weerstand tegen fossiele brandstoffen bij de bevolking en investeerders daalt ook de winning uit de kleine gasvelden, waarvan de voorraden ook snel slinken.
Verbruik niet of nauwelijks afgenomen
Terwijl de winning gestaag wordt afgebouwd, is het gasverbruik sinds 2013 niet of nauwelijks afgenomen. Voor de productie van elektriciteit is het gasverbruik fors toegenomen. Door de lage gasprijs kunnen gasgestookte centrales goedkoper stroom leveren dan kolencentrales. Ondanks het streven naar gasloze woningen is het verbruik van gas door huishoudens slechts marginaal afgenomen.
Lees verder onder de grafiek.
Meer import dan export
Het binnenlandse gasverbruik kon vorig jaar nog voor driekwart worden gedekt door binnenlandse productie. Er is echter steeds meer buitenlands gas nodig. In 2018 werd er voor het eerst meer gas ingevoerd dan uitgevoerd. Vorig jaren nam de export verder af en de import verder toe.
Naast het gas uit vooral Rusland en Noorwegen dat per pijpleiding naar ons land komt, is er ook het gas dat vloeibaar per schip naar Nederland wordt gebracht. Dit zogeheten LNG komt aan land bij de speciaal daarvoor aangelegde Gate Terminal bij Rotterdam.
Nederland kent ook een aantal kleine olievelden op land en op zee, die qua volume niet vergelijkbaar zijn met de gasvelden in ons land. Gemeten naar de calorische waarde bestond in 2005 drie procent van de fossiele energiereserves uit olie. Door de daling van de aardgasreserves is dit nu veertien procent. Van het totale olieverbruik in Nederland komt één procent uit de eigen velden.
Bekijk al onze video’s over economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sluiting van horeca zit Sligro flink dwars
VEGHEL - Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Die omzet kwam in 2020 uit op 1,95 miljard euro. Een jaar eerder was die nog 2,39 miljard euro. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern flink dwars, zo werd al eerder dit jaar duidelijk. -
PREMIUMWelkom 2021
Klaas Knot: ‘Pas als de economie weer op het oude niveau is, moet de overheid iets aan het tekort gaan doen’
De president van De Nederlandsche Bank gaf in januari 2020 de Nederlandse economie nog het cijfer 9. Zes weken later belandde die economie in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik denk dat we in het eerste kwartaal van 2021 de grootste klap zullen zien’’, zegt Klaas Knot. -
Kappersbond: ‘Wanhopige kappers gaan illegaal knippen, ze moeten eten’
Het kabinet verruimt de steun aan ondernemers fors, maar niet iedereen is daar tevreden over. Kappersbond Anko wordt overspoeld met telefoontjes van wanhopige leden die nú extra geld nodig hebben. ,,Ja, onze leden overwegen illegaal te gaan knippen. Wat moet je anders als je boodschappen moet doen?’’ -
PostNL bezorgt recordaantal pakketten: 337 miljoen
PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het ‘uitzonderlijk druk’. -
Reisbranche: star kabinet brengt vakanties in gevaar
De meivakantie en zomervakantie komen volgens de reisbranche in gevaar door star kabinetsbeleid. Het kabinet blijft niet bereid nu al boekingen toe te staan voor vakanties na maart. Daardoor zullen Nederlanders volgens de reisbranche massaal individueel op pad gaan, waardoor reisbedrijven nog grotere schade leiden.
-
Italiaans modemerk stuurt beroemde Chinese actrice weg na rel om draagmoeder
Het Italiaanse luxe modemerk Prada heeft gisteren het contract met een beroemde Chinese actrice beëindigd na een vermeend draagmoederschandaal. De 29-jarige Zheng Shuang wordt ervan beschuldigd dat ze haar twee jonge kinderen van Amerikaanse draagmoeders in de steek zou hebben gelaten, na een conflict met haar vriend. De zaak is saillant, omdat in China draagmoederschap verboden is. -
Brexit / video
Nieuwe douaneregels tussen EU en Verenigd Koninkrijk van kracht
De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23.00 Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en staan nu, vier jaar na het brexitreferendum, daadwerkelijk op eigen benen. -
Alibaba stijgt in Hongkong na optreden ‘vermiste’ topman Jack Ma
Het aandeel van het Chinese webwinkelconcern Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven.