Volledig scherm
© REUTERS

‘Webgigant Alibaba stelt beursgang uit wegens onrust in Hongkong’

Alibaba stelt zijn beursgang uit vanwege onrusten in Hongkong. De Chinese internetgigant hoopte deze maand de stap naar de beurs in Hongkong te maken, maar zou dit moment naar verluidt hebben verplaatst naar de maand oktober. 

Beleggers worden behoorlijk onrustig van de aanhoudende en groeiende protesten in de stad, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. De betogingen duren nu al bijna twee maanden en hebben duidelijk zijn weerslag op de economie. De Hongkongse economie stond er niet meer zo slecht voor sinds de crisis van maart 2009, meldden de autoriteiten recent

De webgigant hoopt dat de rust over een paar maanden is teruggekeerd in de stad, en daarmee ook bij de beleggers. In principe geldt: hoe meer vertrouwen, hoe meer geld beleggers willen neertellen per aandeel. Met de gang naar de beurs in Hongkong hoopt het bedrijf liefst 20 miljard dollar op te halen. Als dat lukt, zou het meteen de grootste aandelenverkoop in Hongkong zijn sinds 2010. 

Alibaba heeft al een beursnotering op zak. Bij de eerste beursgang, op Wall Street, haalde het bedrijf in 2014 een recordbedrag van 25 miljard dollar op. Het bedrijf, opgericht in 1999, is onder leiding van Jack  Ma uitgegroeid tot een van de grootste webwinkels wereldwijd.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’