Volledig scherm
Tijdelijke studentenwoningen van het bedrijf Jan Snel: het WASA Student Village in Amsterdam. © Camelot; Amsterdam; Cojan van Toor Professional Photography; Oudewater

300 tijdelijke studentenwoningen op Slachthuisterrein in Eindhoven

EINDHOVEN - Studentenhuisvester Vestide gaat 300 tijdelijke woningen realiseren op het Slachthuisterrein aan de Insulindelaan in Eindhoven. De volledig ingerichte appartementjes komen eind oktober beschikbaar voor vooral internationale studenten van Fontys Hogescholen en de TU Eindhoven.

Volledig scherm
Tijdelijke studentenwoningen van het bedrijf Jan Snel: het WASA Student Village in Amsterdam. © Camelot; Amsterdam; Cojan van Toor Professional Photography; Oudewater

Dat hebben wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven en directeur Ingrid de Boer van Woonbedrijf/Vestide woensdag bekendgemaakt. ,,Natuurlijk weten wij ook dat de schooljaren eind augustus beginnen. Maar we zijn al supertrots dat we op zeer korte termijn deze woningen konden realiseren. Met de onderwijsinstellingen is afgesproken dat zij de tijdelijke huisvesting regelen. Dat zal vooral moeten komen uit een flexibele opstelling van studenten. Denk aan logeren bij studiegenoten”, aldus De Boer tijdens een persgesprek op het terras van de Zwarte Doos op de TU Campus. 

Begin dit jaar constateerde de stuurgroep studentenhuisvesting dat er 1200 kamers extra nodig zijn omdat het economische succesvolle Eindhoven steeds meer in trek is bij binnenlandse en buitenlandse studenten. Om niet te hoeven wachten op de bouw van definitieve huisvesting is gekozen voor 300 tijdelijke kamers. Toch is dit plan volgens de bestuurders meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Maar ze realiseren zich ook dat ze hiermee niet de complete woningnood onder studenten hebben opgelost. ,,Maar we zijn er trots op dat we dit op zo'n korte termijn hebben kunnen regelen. Ook voor Nederlandse studenten. Als er plaatsen overblijven, zijn zij ook welkom. Maar als de buitenlandse studenten ook gehuisvest hadden moeten worden in de reguliere kamers, was er verdringing opgetreden. Dit haalt de druk van de ketel op de woningmarkt", aldus Torunoglu. Vestide verhuurt nu ongeveer 3000 kamers en studio’s. 

Komend jaar wordt er verder gewerkt aan onder meer locaties in de randgemeenten voor tijdelijke studentenkamers en aan het idee om huurwoningen voor meerdere bewoners beschikbaar te stellen, het zogenaamde Friends-wonen. De gemeente Best gaat ook werken aan het splitsen van grotere woningen voor studenten. Bovendien is er onderzoek naar het makkelijker maken van het verhuren van kamers door hospita's. Dat wordt nu nog vaak tegengehouden door regeltjes: zo kan het effect hebben op de uitkering of de huurtoeslag. 

Volledig scherm
Wethouder Yasin Torunoglu en directeur Ingrid de Boer van woningcorporatie Woonbedrijf tijdens het persgesprek over de tijdelijke studenthuisvesting. © Michel Theeuwen

De woningen op het Slachthuisterrein worden geleverd door het bedrijf Jan Snel uit Montfoort, na een aanbesteding onder drie ondernemers, onder wie ook De Meeuw uit Oirschot. Snel heeft ervaring met grotere tijdelijke studentencomplexen, zoals het WASA Student Village in Amsterdam. De studio's zijn ongeveer 18 vierkante meter groot, met eigen keuken, douche en toilet. Ook komen er gezamenlijke voorzieningen, zoals voor wasmachines, fietsenstallingen en dergelijke. De huur bedraagt ongeveer 400 euro, waardoor bewoners in aanmerking komen voor huurtoeslag. De eerste huizen worden half oktober opgeleverd. Twee weken later zijn ze beschikbaar. De laatste verrijzen waarschijnlijk in november.

Woonwagenkamp

Verder heeft de gemeente met de bewoners van het woonwagenkamp naast het Slachthuisterrein afgesproken dat enkele jongeren van de families daar ook in aanmerking komen voor een woning in de tijdelijke nieuwbouw. Daarvoor worden zes studio's beschikbaar gesteld, mogelijk bovenop de 300 studentenhuizen. Voor de langere termijn wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke uitbreiding van alle woonwagenkampjes in Eindhoven.

Het braakliggend terrein aan de Castilliëlaan, waar de voormalige Orangerie is opgeruimd, komt voorlopig nog niet beschikbaar. Daar wordt gewerkt aan een plan voor tijdelijke reguliere huurwoningen. ,,Maar dat kost meer tijd, ook omdat we met de buurt willen overleggen. Die moet er net als bij het Slachthuisterrein ook iets aan hebben", aldus de wethouder. 

Volledig scherm
Het voormalige slachthuis van Eindhoven in Tongelre. Op het nu braakliggende terrein komen 300 tijdelijke studentenwoningen. © Stichting Eindhoven in Beeld

Voor de bouw van de woningen moet nog wel een vergunning afgegeven worden. Die procedure duurt zes tot acht weken. De tijdelijke woningen mogen in principe maar tien jaar staan volgens de Wet Ruimtelijke Ordening. Dat is echter te kort om ze zonder verlies te kunnen exploiteren. Daarom wordt er landelijk gewerkt aan verlenging van die termijn. Directeur De Boer van Woonbedrijf is bereid dat kleine risico te nemen. ,,Ook omdat we ze na die vijftien jaar weer ergens anders kunnen opbouwen. Daar zijn de woningen goed genoeg voor", aldus De Boer. Volgens Torunoglu is er de bereidheid in Den Haag om de gemeente en de corporatie hierin tegemoet te komen. ,,We werken nu zo goed samen. Het zou gek zijn als ze ons nu in de steek laten gezien de eerdere toezeggingen.”