Volledig scherm
© ANP

Afkoppelen van aardgas gaat Eindhovenaren geld kosten

EINDHOVEN - Uitstel van de overgang van aardgas naar andere energiebronnen is geen optie, vindt de gemeenteraad.  Maar het moet wel betaalbaar blijven voor de Eindhovenaren. 

Het afkoppelen van de woningen van het aardgasnet gaat hoe dan ook geld kosten, of het nu linksom of rechtsom gebeurt. Maar dat wil niet zeggen dat die kosten automatisch ook allemaal voor rekening van de Eindhovenaren komen. 

Volgens de Eindhovense milieuwethouder Rik Thijs (GroenLinks) zullen ook het bedrijfsleven en de overheid daar flink aan gaan meebetalen. Om daar voor te zorgen is het zaak zo snel mogelijk plannen voor die zogenoemde energietransitie klaar te hebben. 

,,En daar zijn we in Eindhoven dan ook gelukkig druk mee doende", aldus Thijs dinsdagavond, tijdens de drie-wekelijkse Eindhovense gemeenteraadsvergadering. Met deze geruststellende woorden probeerde de milieuwethouder de zorgen weg te nemen die althans in een deel van de Eindhovense gemeenteraad leven.  

Veel te snel

Zo vindt het Ouderen Appel dat Eindhoven veel te voortvarend te werk gaat met het maken van plannen voor het afkoppelen van woningen van het aardgasnet.  Als het aan fractievoorzitter Dré Rennenberg ligt, neemt Eindhoven daarbij ‘gas terug'. ,,Het gaat allemaal veel te snel", vindt de raadsnestor. 

De Lijst Pim Fortuyn verder vindt dat Eindhoven niet voldoende nagedacht heeft over alternatieven voor aardgas, zoals waterstof. En het CDA vindt dat het bedrijfsleven in Brainport Eindhoven volop aan de slag zou moeten met het vinden van oplossingen voor de technische problemen waar de overheid tegenaan loopt bij deze overgang.  

Daarnaast is vooral de PvdA, daarin bijgevallen door de SP-fractie, erg bezorgd over de betaalbaarheid van de overgang van aardgas naar andere energievormen. ,,Het kan niet zo zijn dat die kosten allemaal afgewenteld worden op onze burgers. Als het aan de PvdA ligt is er sprake van een evenwichtige verdeling van die kosten.”

SP-raadslid Jannie Visscher wees er daarbij op dat nu het bedrijfsleven relatief minder geld kwijt is aan de energietransitie dan particulieren. Ook memoreerde ze dat mensen met een welgevulde beurs verhoudingsgewijs meer subsidie krijgen als bijdrage in de overgangskosten. 

Geen oogkleppen

Wethouder Thijs toonde zich niet doof voor die kritiek. ,,Hier staat geen wethouder met oogkleppen op”,  bezwoer hij de gemeenteraad. ,,Ik zal er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat het klimaatbeleid in deze stad een splijtzwam zal worden.”

Maar, zo voegde hij daar in dezelfde adem aan toe: ,,We zullen wel aan de gang moeten. Het klimaat wacht niet. En ik kan en wil het niet mooier maken dan het is. Ik moet daarbij dan ook meteen een winstwaarschuwing afgeven. Het gaat gewoon geld kosten. Alleen hebben we als overheid wel de taak daarbij de balans te bewaken.”