Volledig scherm
Wethouder Jan van der Meer en directeur Frans van Strijp van afvallinzamelaar Cure. © FotoMeulenhof

Afvalinzamelaar Cure moet op de kleintjes letten van gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Overal in de stad Eindhoven moet bezuinigd worden. En dus ook bij afvalinzamelaar Cure, besluit de Eindhovense gemeenteraad. 

Afvalinzamelaar Cure in Eindhoven moet op de kleintjes gaan letten. Het samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo moet op de begroting van dit jaar vier ton bezuinigen. Die opdracht heeft de firma gekregen van de Eindhovense gemeenteraad. Daarmee moet worden bereikt dat de afvaltarieven in 2020 een paar procent minder hard stijgen dan de planning was.  

Dat gebeurt op voorstel van de PvdA-fractie. Een voorstel van PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers om Cure te dwingen tot bezuinigingen kan rekenen op een flinke meerderheid in de gemeenteraad. De PvdA heeft daar wel de steun van de oppositie voor nodig, omdat de andere coalitiepartijen - VVD, CDA en GroenLinks - niet achter het voorstel staan.

Aanleiding voor de interventie van de PvdA is een voorstel van het Eindhovense college van B en W om de lopende begroting van Cure te wijzigen, omdat  de personeelskosten voor dit jaar met maar liefst 14% zijn toegenomen.  Dat steekt de sociaal-democraten omdat het afvaltarief in Eindhoven volgend jaar toch al flink stijgt, van 225 euro per jaar naar rond de 264 euro vanwege de toegenomen kosten van afvalverbranding.  

Scheidend milieuwethouder Jan van der Meer (GroenLinks) verdedigt die kostenstijging bij Cure door te wijzen op de grote hoeveelheid werk die er op dit moment ligt bij de afvalinzamelaar.  ,,Er wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe milieustraat en een nieuw kantoor, er zijn plannen in een vergevorderd stadium voor een vergistingsinstallatie waar biogas gemaakt wordt. En dan zijn er nog de voorbereidingen voor de bouw van een natte-nascheidingsinstallatie. Dat is veel te veel voor het huidige aantal mensen, daar is extra personeel voor nodig.”. 

,,Dat kan allemaal wel zo zijn", vond PvdA’er Raaijmakers, ,,maar dat wil niet  zeggen dat we de Eindhovenaren daar automatisch de rekening van moeten presenteren. We draaien de stad financieel gezien op tal van fronten de duimschroeven al aan. Kijk naar het sociaal domein. Kijk naar alle culturele instellingen. Een samenwerkingsverband als Cure zal daar ook aan moeten geloven.” 

Een poging van de PvdA om ook het regionale samenwerkingsverband ODZOB - de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant - tot bezuinigingen te dwingen mislukte echter. De PvdA wilde de begroting van deze dienst afkeuren en terugsturen, omdat de kosten van de ODZOB opnieuw fors gestegen zijn, voor het vierde jaar op rij met zo'n 3,3 procent. Maar daar wilde de rest van de gemeenteraad niet aan.