Volledig scherm
Bloemen markeren de plek van het ongeval waarbij Memphis van Veen om het leven kwam. © Irene Wouters

Agent schuldig aan dodelijk ongeval Memphis van Veen in Eindhoven

EINDHOVEN - De politieagent die zes jaar geleden Memphis van Veen (18) in Eindhoven doodreed, is terecht verantwoordelijk gehouden voor de aanrijding. Dat heeft het parket van de Hoge Raad onlangs bevestigd. 

Hij reed door rood licht met op zijn minst 90 kilometer per uur over de kruising op de Noord-Brabantlaan. Daardoor kon de agent onmogelijk adequaat reageren op de overstekende Memphis van Veen. Zij werd aangereden en overleed ter plaatse. Hij was onvoorzichtig en dus heeft de politieman schuld aan het ongeluk, luidt het advies van het parket dat aan de Hoge Raad wordt gedaan. Het parket ziet dan ook geen grond om af te wijken van de beslissing van het gerechtshof uit 2017. 

Kritiek

De familie van het meisje dwong uiteindelijk een rechtszaak af. De emoties liepen binnen en buiten de rechtszaal hoog op en er klonk felle kritiek op de politie. De advocaat van de familie, mr. Marijn Zuketto, benadrukt dat er hiermee nog geen definitief einde is gekomen aan de slepende zaak. Die verwacht hij volgende maand als de hoge raad uitspraak doet. Overigens wordt het advies van het parket in veruit de meeste gevallen overgenomen door de Hoge Raad. 

Volgende maand is het precies zes jaar geleden dat het ongeval op de Noord-Brabantlaan in Eindhoven gebeurde. De agent reed destijds in een snelle BMW, in een 'treintje' van in totaal vijf auto's van het arrestatieteam, over de busbaan van de Noord-Brabantlaan, toen het meisje op haar snorfiets bij groen licht de kruising met de Welschapsedijk overstak. De politie was met spoed onderweg naar Bergeijk waar een doorgedraaide man dreigde collega-agenten neer te schieten.

Maar met spoed betekent zo snel, maar óók zo veilig mogelijk. Door zó hard op de kruising af te rijden, was de rijstijl van de agent buiten proportie, oordeelde het gerechtshof eerder al.

Plicht

De politieagent stapte naar de Hoge Raad omdat hij vond dat hij niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden kon worden voor de aanrijding. Er werd immers in colonne gereden. Maar het parket van de Hoge Raad stelt zich tot nu toe op het standpunt dat het gerechtshof terecht heeft geconcludeerd dat de verdachte de ruimte en de plicht had om zelf een beslissing te nemen over zijn snelheid.

De agent werd in 2017 veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een rijontzegging voor de duur van zes maanden.

Volledig scherm
Een kleine 1000 mensen liepen in maart 2013 mee in de stille tocht voor Memphis van Veen. © Juriaan Balke

Volg het ED op Instagram
De mooiste foto’s en leukste video’s uit Brabant in jouw tijdlijn. Volg ons op Instagram en zie ons laatste nieuws tussen jouw verhalen.