Volledig scherm
Irene Martens, Klaas Seelen, Irene Arts en Frank van der Vleuten. © FotoMeulenhof

Alleen uitgaan en toch samen uit via website Samen-uit Eindhoven

EINDHOVEN - Alleen naar museum of restaurant gaan is voor sommigen vanzelfspre-kend. Toch kan het leuk zijn om daar andere mensen te ontmoeten. Met de website Samen-uit kun je het toeval naar je hand zetten. Donderdagavond zetten 25 nieuwe deelnemers de eerste stap, aan de Lange Tafel in het Parktheater.

Het idee is zo simpel dat de vraag rijst waarom het niet al langer bestaat: een website waar mensen elkaar ontmoeten om samen iets leuks te gaan doen. Voor de man die van opera houdt terwijl zijn partner ervan gruwt of voor de studente die zich graag in een groepje voorbereidt op de halve marathon. Zij loggen in op eindhoven.samenuitagenda.nl. Misschien heeft daar iemand anders al een dergelijk oproepje geplaatst, anders doen zij het zelf.

Langzaam gegroeid

Het idee is langzaam gegroeid, vertelt Frank van der Vleuten, docent bij de grafische school Sint Lucas. ,,Eerst voor onze studenten onderling, later heeft Vitalis het opgepikt om ouderen met elkaar in contact te brengen en sloot de Engelstalige website Eindhoven News voor expats zich aan. Sinds de startbijeenkomst, drie maanden geleden in het NatLab, kan iedereen meedoen. Op de tweede editie afgelopen donderdag werden 25 bezoekers ontvangen in het Theatercafé van het Parktheater. Dat biedt namelijk al langer gasten de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen, vertelt hoofd marketing Klaas Seelen. Bijkomend voordeel volgens Irene Arts, hoofd kaartverkoop, is dat je samen kunt rijden als je vóór de voorstelling al contact hebt.

Profiel

,,Voordat je een oproep plaatst, maak je eerst een profiel aan”, legt Irene Martens van Eindhoven News uit. Zoals op een datingsite. ,,Maar dat is het dus niet”, benadrukt Van der Vleuten.

Behalve het Parktheater hebben ook de bibliotheek, het NatLab en het Student Hotel zich aangesloten bij Samen Uit. En niet alleen voor een bezoek aan theater, bioscoop of concert, zegt Van der Vleuten. Hij wijst op het spel 30 seconds dat elke tweede dinsdag van de maand in het Student Hotel wordt gespeeld. ,,Je kunt ook anderen bij te thuis uitnodigen als je van bordspelen houdt.”

Driehonderd mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de Eindhovense editie van de site, die met outtogether.nl ook een Engelstalige variant heeft. Er komen ook nog bijeenkomsten in de bibliotheek en het Muziekgebouw. Elders in het land heeft het initiatief eveneens wortel geschoten.