Joris van Rijn van CodeSkillz.
Volledig scherm
Joris van Rijn van CodeSkillz. © CodeSkillz

Bedrijven uit Eindhoven, Aarle-Rixtel en Echt bieden hulp aan tijdens coronacrisis

EINDHOVEN - Gratis lesmateriaal, livestreams of zestien dakpannen van een lokaal restaurant kopen om het bedrijf een helpende hand te bieden tijdens de coronacrisis. Het zijn manieren waarop bedrijven en ondernemers bereid zijn om anderen te steunen. Soms met nieuwe ideeën, soms door hun producten tijdelijk gratis beschikbaar te stellen.

Zo biedt CodeSkillz zijn lespakketten digitale vaardigheden voor onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs tijdelijk gratis aan voor scholen. ,,We hebben lesmateriaal in verschillende leerlijnen”, vertelt Joris W. van Rijn van het Eindhovense bedrijf. ,,Ze behandelen onderwerpen als online samenwerken, het herkennen van nepnieuws en basisvaardigheden in Word en PowerPoint. Sommige lessen duren een middag, andere een week. Leraren kunnen het vooraf uitleggen en toelichten, eventueel via een filmpje. Vervolgens kunnen de leerlingen thuis zelf aan de slag door in te loggen op een website.”

Flinke klappen

Ook start-up Jobner biedt zijn diensten aan. Het Eindhovense bedrijf koppelt freelancers aan opdrachtgevers met behulp van een app. ,,Ondernemers worden geraakt, maar ook de freelancers krijgen flinke klappen”, zegt Angelo Visser van Jobner. ,,Via de app kunnen bedrijven en freelancers met elkaar in contact komen en snel aan de slag gaan. Daar hoeven ze ons niet voor te betalen. Opdrachtgevers hoeven alleen de freelancer te betalen voor de uren die hij of zij werkt.”

Saamhorigheid en elkaar helpen

Ronald Kas van SkillSource in Aarle-Rixtel pakt het anders aan. Hij begon met de Facebookpagina #Join2help. Bij dit initiatief helpen ondernemers elkaar. ,,De inspiratie voor het idee ontstond na de speech van premier Rutte”, verklaart Kas. ,,Het ging over saamhorigheid en elkaar helpen. Ik dacht: wat zouden wij kunnen doen om andere bedrijven te helpen? Daarom stelde ik de vraag in de appgroep van ons bedrijf. Daar kwamen veel reacties op.”

Een aantal is uitgevoerd. Zo is de kerstborrel voor het einde van het jaar al besteld, zodat een lokale zzp'er alvast een aanbetalingsfactuur kon sturen. En zijn er als lening zestien dakpannen van een restaurant gekocht. De rente wordt betaald in dinercheques die uitgedeeld worden aan het zorgpersoneel.

,,Ik dacht: waarom zouden wij dit als enige kunnen doen? Daarom besloten we te starten met een Facebookpagina om andere bedrijven te motiveren hetzelfde te doen.” Op de pagina komen vraag en aanbod bij elkaar. Inmiddels zijn er al meer dan 2800 mensen lid van.

Zwaar weer

Straight-Line Leadership in Echt richt zich met het Black Swan Project op bedrijven en ondernemers. Zij kunnen drie keer in de week kijken naar een gratis interactieve uitzending via internet. ,,Daarin gaan we in op vragen die worden gesteld”, legt Nuenenaar Ruud Tuithof van Straight-Line Leadership uit. ,,Dat zijn bijvoorbeeld vragen als: Mijn mensen zijn in paniek, wat kan ik doen? Veel ondernemers zitten in zwaar weer. Ze moeten niet in paniek raken, maar het hoofd koel houden. Daar willen we ze bij helpen. Er is behoefte aan, want we hebben al 2500 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen.”