Volledig scherm
Dames die meedoen aan de taalcursus © Jean Pierre Reijnen

Bijna dagelijks wat te doen bij Broeinest Tongelre in Eindhoven

EINDHOVEN - Ingeklemd tussen bouwmarkten en het kanaal ligt Broeinest. Op deze ontmoetingsplek voor buurtbewoners in Tongelre, vinden steeds vaker activiteiten plaats.

Broeinest heeft sociale samenhang in de wijk als uitgangspunt. Dat lukt aardig, nu er bijna dagelijks iets te doen is. Zo wordt er drie keer in de week samen gegeten, het zogenaamde Buurteetpunt. Vrijwilligers als Harry Vlemmix bereiden de maaltijden. Vlemmix: ,,Door samen te werken met de voedselbank kunnen wij de prijs laag houden en toch gezonde maaltijden koken voor onze buurtbewoners. Dat klinkt misschien gek, de voedselbank, maar die is soms beperkt in het uitgeven van verkregen producten. De houdbaarheidsdatum komt nogal nauw. Wij kunnen dezelfde dag nog het product gebruiken dus dat werkt uitstekend, minder voedselverspilling. Duurzaamheid dat vinden we belangrijk.”

Buurtkruidentuin

Broeinest straalt ook aan de buitenkant duurzaamheid uit; zonnepanelen op het dak, verticaal tuinieren en een buurtkruidentuin waar iedereen gebruik van kan maken.

,,Binnen zitten we natuurlijk ook niet stil”, vertelt Vlemmix. ,,Wij scheiden het afval zo veel we kunnen en maken gebruik van een warmtepomp. Nog even en dan hebben we ook geen gas meer nodig”, vertelt hij trots.

Naast Vlemmix zijn nog twintig vrijwilligers bij allerlei activiteiten betrokken. Funda Yaleinkaya is de enige beroepskracht binnen Broeinest. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Vluchtelingen en nieuwkomers kunnen in Broeinest inburgeringprogramma’s volgen. Daarnaast worden er taallessen gegeven voor allochtone vrouwen en laaggeletterden uit de wijk. Ook activiteiten als darten, handwerken, kaarten behoren tot de mogelijkheden.

Yaleinkaya: ,,Wij bieden ook ruimte aan kortlopende programma’s van enkele lessen. Bijvoorbeeld het programma met de titel Triple P (positief opvoeden), dat onlangs begonnen is. Onze deur staat open voor iedereen. De laagdrempeligheid die Broeinest vertegenwoordigt vind ik prettig. We willen graag persoonsgericht zijn, een sociaal domein binnen onze wijk.”

  1. Vredeoord Eindhoven: van Philipscomplex naar bouwput
    Toen en Nu

    Vredeoord Eindhoven: van Philipscom­plex naar bouwput

    EINDHOVEN - In Eindhoven wordt veel gebouwd, maar ook verdwijnen gebouwen om plaats te maken voor iets nieuws. Oude satellietfoto's geven een verrassende kijk op het voormalige Philipscomplex tussen de Boschdijk, de Groenewoudseweg, de Pieter Zeemanstraat en landgoed De Grote Beek. Deze zomer neemt Eindhovens Dagblad een aantal plekken met satellietfoto’s onder de loep. Deze week het voormalig Philips Complex Vredeoord.