Volledig scherm
PREMIUM
Een aantal lijsttrekkers en Commissaris van de Koning Wim van de Donk namen gisteren een manifest ‘Brabants mozaïek in ontwikkeling’ in ontvangst. © jan zandee

Boeren en natuurbeheerders komen na worsteling met eensgezinde boodschap

DEN BOSCH - Boeren en natuurbeheerders staan de laatste jaren vaak tegenover elkaar in Brabant. Donderdag kwamen ze met een gezamenlijk manifest in de aanloop naar de provinciale verkiezingen.

Hans Huijbers, voorzitter van boerenorganisatie ZLTO, schraapt zijn keel nog eens. ,,Weet je wat het is", stelt hij, wijzend naar zijn buurman Jan Baan, directeur van Brabants Landschap. ,,Zij erkennen dat er in Brabant ook ruimte is voor een intensieve veehouderij. En niet alleen Brabants Landschap: ook Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) hebben hun handtekening hieronder staan. Dat is een geluid dat echt niet zo makkelijk valt in die achterbannen.” Baan heeft zijn tegenzet meteen paraat. ,,De ZLTO committeert zich eraan dat ze de uitstoot van schadelijke stoffen terugbrengen. En geeft aan op termijn van drijfmest (het gemengd opslaan van vaste en vloeibare mest - red.) af willen. Dat vind ik nogal een stap.”