Volledig scherm
De openbare bibliotheek in de Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Bom onder Stichting Cultuur Eindhoven

EINDHOVEN - De Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) was niet bevoegd een besluit te nemen over subsidies aan de bibliotheek. Tot dat oordeel komt de Raad van State in een zaak tussen de SCE en de bibliotheek. Dat vonnis is woensdagochtend om kwart over tien gepubliceerd. 

De uitspraak kan verstrekkende consequenties hebben. Volgens de Raad van State (RvS) is juridisch reparatiewerk alleen niet voldoende. De politieke keuze die ten grondslag ligt aan het op afstand laten verstrekken van gemeentelijke subsidies zal daarbij opnieuw aan de orde komen, zo laat de RvS weten in een toelichting op het vonnis. 

De zaak draaide aanvankelijk om een korting van de subsidie van de SCE aan de bibliotheek, over vier jaar een bedrag van 1 miljoen euro. Die laatste instelling maakte daar bezwaar tegen, omdat de bieb vond dat ze de afgelopen jaren door bezuinigingen bij de gemeente Eindhoven al meer dan genoeg subsidie had ingeleverd. 

Bij de behandeling van het bezwaar daartegen van de bieb voor de bestuursrechter in Den Bosch bleek dat de rechter van oordeel was dat een en ander juridisch niet goed geregeld was en dat er daarom geen oordeel geveld kon worden. Daarop stapte de SCE naar de Raad van State. 

Nieuwsbrief ED
We sturen je elke ochtend een samenvatting van het laatste nieuws uit Zuidoost-Brabant. Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

  1. Jess Oberlin uit Eindhoven strijdt voor gelijkheid met spandex pakken en PLASMA
    PREMIUM

    Jess Oberlin uit Eindhoven strijdt voor gelijkheid met spandex pakken en PLASMA

    EINDHOVEN - Waarom wordt iedereen altijd in een genderrol gestopt, waarom zijn mannen en vrouwen niet gelijk, en vooral: waarom moet er anno 2019 nog gediscussieerd worden over de gelijkheid van mensen? Deze vragen houden de Canadese Jess Oberlin (34) uit Eindhoven bezig al sinds ze een klein meisje was. In het piepkleine dorpje Kars in Ottawa, Canada, waar ze als excentriek meisje tegenover de rest van het dorp stond, maar ook nu in Eindhoven. Ze strijdt voor de gelijkheid van gender-identiteiten.