Bert van Haarlem, voorop, haalt na de oorlog de Indonesische president Soekarno op in Rome. Van Haarlem vloog met Soekarno naar Eindhoven, waar hij besprekingen voerde bij Philips.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert van Haarlem, voorop, haalt na de oorlog de Indonesische president Soekarno op in Rome. Van Haarlem vloog met Soekarno naar Eindhoven, waar hij besprekingen voerde bij Philips. © Kees Martens/DCI Media


Excuses over Indië maken veel verdriet los bij Paul van Haarlem uit Waalre

WAALRE - De gedachten van Paul van Haarlem uit Waalre gaan vaak terug naar de koloniale tijd in Nederlands-Indië. Naar het verdriet dat zijn ouders toen opliepen en hij zelf in tweede instantie ook. ,,Er werd nooit over gepraat.”

Paul van Haarlem en zijn vrouw Irene wonen in Waalre, maar het vroegere Nederland-Indië is nooit ver weg. Van Haarlems vader Gijsbertus - Bert - voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog luchtgevechten uit tegen de Japanners. Na een crash werkte hij in Japans krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorlijn en later in de kolenmijnen van het Japanse eiland Kyushu. Daar werd hij blootgesteld aan de straling van de atoombom op Nagasaki.