Volledig scherm
© EPA

Brabantse ziekenhuizen verplaatsten sinds vrijdag 130 coronapatiënten, ziekenhuizen Zuidoost-Brabant ‘in control’

De ziekenhuizen in Brabant hebben sinds vrijdag 130 coronapatiënten vervoerd naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Dat overbrengen van patiënten is noodzakelijk om voldoende capaciteit over te houden in de ziekenhuizen in de provincie. 

Op sociale media gaan filmpjes rond van stoeten van ambulances die vanuit het noorden coronapatiënten ophalen. Ze komen onder meer uit Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Rotterdam en Maastricht.

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond maakt gebruik van 'buddy-ziekenhuizen’ in Drachten en Assen. Ten minste acht personen zijn naar die twee ziekenhuizen verplaatst. ,,We worden fantastisch geholpen‘’, zegt een woordvoerder. Met de verplaatsing moet de zorg in Brabant worden ontlast, met name  op de intensive care. Naar verwachting moeten er nog honderden patiënten verplaatst worden.  

Tot nu toe zijn er 130 mensen overgebracht. ,,Zondag waren dat er ongeveer 30‘’, aldus een woordvoerder van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant. ,,Dat was minder dan gepland vanwege de verslechterde toestand van een aantal patiënten.‘’ 

De ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant (Catharina, MMC, St. Anna en Elkerliek) laten weten dat ze zondag opnieuw een toename van coronapatiënten hebben gezien. Maar de situatie is nog onder controle en er zijn nog bedden vrij. Ziekenhuizen geven geen aantallen opnamen meer door omdat de situatie van uur tot uur verschilt.