Volledig scherm
De ministers Ollongren en Schouten en staatssecretaris Keijzer kwamen enkele maanden geleden naar Eindhoven om bekend te maken dat Brainport 130 miljoen euro krijgt in het kader van de Regio Envelop. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Brainport deelt 25 miljoen euro uit: geld naar Area 51, DDW en TU/e

EINDHOVEN - Area 51, de Dutch Design Week en de Eindhoven Engine zijn vrijdag door Brainport van miljoenensubsidies voorzien. In totaal heeft de Eindhovense stichting 25 miljoen euro verdeeld over 10 projecten die de regio Zuidoost-Brabant moeten versterken.

Het gaat om de eerste miljoenen van de in totaal 130 miljoen euro die Brainport heeft gekregen van het kabinet-Rutte 3. Met het toekennen van de miljoenensubsidies is de uitvoering van de projecten in het kader van deze zogenoemde Regio Envelop feitelijk nu officieel van start gegaan.

Het geld is bedoeld om het voorzieningenniveau in de regio Eindhoven sterk te verbeteren, zodat Brainport aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor het internationale bedrijfsleven en voor alle expats die zich in het kielzog daarvan in Brainport willen vestigen.

Area 51

Skatehal Area 51 krijgt via Brainport nu een bedrag van 4 miljoen euro. Regionale overheden leggen daar 7,3 miljoen euro bij. Die 11,3 miljoen euro worden geïnvesteerd in het verbeteren van sportvoorzieningen van Area 51 op Strijp, om zowel de breedte als de top van de urban culture & sport-scene te faciliteren. Ook worden er van dat geld evenementen georganiseerd.

DDW

De Dutch Design Week krijgt van Brainport 3 miljoen euro en moet door middel van cofinanciering zelf zorgen voor een even groot bedrag om voortaan elk jaar een World Design Event te organiseren. Dat WDE vond vorig jaar al plaats in Eindhoven en wordt volgend jaar voor de tweede keer in de stad gehouden.

TU/e

Eindhoven Engine is een samenwerkingsverband tussen TU/e en het bedrijfsleven in Brainport. De engine moet een kraamkamer voor techniek worden, waar praktische toepassingen bedacht worden voor technologische uitvindingen in Brainport. De kosten van die Eindhoven Engine worden geraamd op 75 miljoen euro. Daar legt Brainport nu alvast 15 miljoen euro voor op tafel. De overige 60 miljoen komen voor rekening van universiteit en bedrijfsleven.

Marketing

Daarnaast wordt er 1,5 miljoen euro gestopt in een marketingcampagne om meer expats naar Eindhoven te halen. Daar leggen de 21 gemeenten in de regio samen 1,8 miljoen euro bij. Een campagne om internationale studenten aan te trekken krijgt een bedrag van 8 ton uit de Brainport-gelden, de regio legt daar een half miljoen euro bij. Ook draagt Brainport 4 miljoen euro bij aan de bouw van de Automotive Campus in Helmond, de Fontys-campus op Strijp-T en de Brainport Industries Campus (BIC).

Expat Center

Het Eindhovense Expat Center South aan de Vestdijk krijgt ook een flinke impuls: 3,1 miljoen euro, waarvan de helft van Brainport. Voor internationalisering van het onderwijs is een bedrag beschikbaar van 14 miljoen euro, waarvan de ene helft voor rekening van Brainport komt en de andere helft voor de regiogemeenten. Projecten in de regionale zorg krijgen een impuls van 2 miljoen euro van Brainport, en 5,7 miljoen van de regio. Voor smart mobility - het verbeteren van de doorstroming op het regionale wegennet - wordt 8 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 2 miljoen euro uit de Regio Envelop komt.