Volledig scherm
1e Wilakkerstraat © Jelle Krekels

Brandweer blikt terug op heftige nacht: honderden meldingen over stormschade in vijftien uur tijd tijdens Code Oranje

Extreem weer betekent ook voor de brandweer een heftige nacht. De meldkamer kreeg dinsdag tijdens de storm maar liefst 696 meldingen in vijftien uur tijd, waarvan de helft uit Eindhoven kwam. ,,De regio is behoorlijk getroffen door omgevallen bomen en afgewaaide takken”, laat de brandweer weten in een terugblik op de regio Zuidoost-Brabant waar Code Oranje gold.

,,Hoewel je nooit vooraf weet hoe het onweer gaat worden, besloten we in Zuidoost-Brabant om voorzorgsmaatregelen te nemen. We startten om 19.30 uur de procedure extreem weer. Dat betekent overigens niet dat alle posten op dat moment klaar waren”, schrijft de brandweer. De nachtdienst moest eerder komen en veel langer doorwerken. 

Extreem weer

Volledig scherm
Stormschade meldingen in 15 uur tijd © Brandweer Zuid-Oost Brabant

In de loop van dinsdag ging de waarschuwing van KNMI voor Brabant over van code geel naar code oranje. Daarna volgde een korte, hevige storm, die vooral in het zuidoosten van Brabant flink heeft huisgehouden. Er liggen honderden omgewaaide bomen. 

‘s Ochtends vroeg wordt de omvang pas echt duidelijk: Her en der zijn gemeentewerkers druk in de weer om de boomstammen en takken op te ruimen. Autobezitters nemen de schade op aan hun voertuig. Op verschillende plaatsen zijn auto’s compleet verpletterd. 

Bekijk hier hoeveel meldingen per plaats binnenkwamen tussen dinsdag 19.30 uur en woensdag 09.00 uur. 

Aantal ligt waarschijnlijk nog hoger

De procedure extreem weer betekent voor de brandweer dat er twee centralisten extra komen werken op de meldkamer. Verder zorgt iedere brandweerpost in de regio ervoor dat alle voorzieningen operationeel zijn. Daardoor kunnen meldingen, waarbij elke seconde telt, voorrang krijgen.

Het daadwerkelijke aantal meldingen is waarschijnlijk nog meer. In de praktijk wordt een brandweereenheid op straat ook spontaan door omstanders gevraagd om hulp te verlenen. Dit wordt vaak niet als aparte melding geregistreerd. In de loop van woensdag zijn vele posten nog bezig om de gevolgen van het zware onweer die gevaar voor personen of bouwwerken kunnen geven op te lossen.