Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Buurt blijft zich verzetten tegen kerkplan Ploegstraat

EINDHOVEN - Omwonenden van de voormalige kerk in de Ploegstraat grepen vorige week een informatieve avond over de herbestemming aan om de ondernemer op andere gedachten te brengen. ,,Een prima plan. Maar niet voor deze plek."

Het plan om sportieve en educatieve activiteiten onder te brengen in de voormalige kerk Heilig Hart van Jezus aan de Ploegstraat in Eindhoven blijft overeind. Bij een presentatie van het aangepaste plan Mysteria, woensdagavond in de kerk, deden verontruste buurtbewoners vergeefs een laatste poging het initiatief tegen te houden. De intenties van beide partijen waren heel verschillend.

Nico van Dongen, bij de parochie Sint-Joris belast met vastgoedbeheer en ondernemer Tim Hoeijmans hadden het initiatief genomen voor een informatieve bijeenkomst. Zij wilden vertellen over de belangen en verantwoordelijkheden van de parochie en over de aanpassingen aan het plan om tegemoet te komen aan bezwaren uit de buurt. Maar daar wilden de meesten van de tientallen aanwezigen niets van weten. Ze verweten Van Dongen dat de parochie hen niet had betrokken bij het zoeken naar mogelijkheden voor een nieuwe bestemming, nadat de kerk in februari 2012 aan de eredienst was onttrokken.

Excuses

Daarvoor bood Van Dongen zijn excuses aan, maar hij zei ook dat - anders dan bij de Gerarduskerk - niemand de parochie met ideeën had benaderd. Waarbij gezegd moet worden dat daar de parochie na jarenlang overleg het buurtinitiatief voor een ontmoetingsruimte naast zich neer legde.

De parochie is benaderd door projectontwikkelaars die de Gestelse kerk willen verbouwen tot appartementen, wat de bezwaarmakers als een alternatief zien. Van Dongen verwees naar de Tivolikerk en de Steentjeskerk om aan te geven waarom dat niet wenselijk is. Vanwege de protesten heeft Hoeijmans het plan voor een theetuin laten vallen en komen er geen escaperooms. Hij wil zestien parkeerplaatsen op eigen terrein realiseren, waarmee hij voldoet aan een voorwaarde voor een vergunning van de gemeente.

Het kon de meeste bezoekers niet geruststellen. ,,Wij willen pas met u overleggen als de vergunning definitief is", zei een vrouw. ,,Tot dan blijven wij ons verzetten." Een ander verweet Hoeijmans de buurt op te zadelen met risico's op overlast, terwijl er voor hem 'slechts winstkansen zijn'.

Een enkeling had moeite met de felheid van zijn buurtgenoten. ,,Dit past niet bij de sfeer in onze buurt", zo stelde de bezoeker op het einde van de avond.

De ondernemer laat zich door de aanhoudende forse tegenstand niet ontmoedigen. ,,Dit is een prima pand op een goede locatie, vlakbij verschillende scholen, een van mijn doelgroepen." De aanvraag voor een vergunning ligt nu bij de gemeente.