Het Catharinakerkhof in Eindhoven (archieffoto).
Volledig scherm
Het Catharinakerkhof in Eindhoven (archieffoto). © Jurriaan Balke

Catharinakerkhof Eindhoven krijgt nieuwe beheerder

EINDHOVEN - Het Catharinakerkhof heeft een nieuwe beheerder. Sinds eind augustus verzorgt Stefani de Bie er de afspraken voor begrafenissen.

Het is geen fulltimebaan, vertelt Stefani de Bie. Ze verwacht er gemiddeld twintig uur per maand mee bezig te zijn. Dat kan ze, vanuit haar nieuwe onderkomen in het linkerdeel van het Poortgebouw aan de Zwembadweg, goed combineren met haar eigen uitvaartonderneming Hommage. Ze kwam in contact met de vorige beheerder toen ze de uitvaart van zijn oom verzorgde. Onlangs verhuisde hij voor de liefde naar elders in het land en was er een opvolger nodig.

Ze helpt nabestaanden een plekje uit te zoeken en anderen die voor zichzelf een plaats willen reserveren. Het kerkhof telt 1600 plaatsen. De eerste begrafenis was in 1877, is te lezen op de website. Veel notabelen en industriëlen vonden er hun laatste rustplaats.

Rijksmonument

,,Vaak denken mensen dat het hier vol is”, vertelt De Bie, terwijl ze tussen de graven wandelt. ,,Maar er komt regelmatig een plaats vrij, als de grafrechten niet meer worden verlengd.” Ze wijst op de grote graftombes en kapellen, waarvan sommige de status van rijksmonument hebben. Loopt langs het strooiveld en het columbarium, waar urnen worden bewaard.

Het onderhoud van het kerkhof gebeurt op zaterdag, als een grote groep vrijwilligers aan de slag gaat met schop, hark en schoffel. Samen drinken ze dan koffie in de aula, waar behalve uitvaartdiensten ook lezingen en concerten worden gehouden. Zoals dat van Trio Opus 1, zondag 22 september om 11.45 uur.

De toegang is gratis tot het concert, wel kan er vrijwillig een bijdrage in de kosten worden gegeven.