Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf voor oude zaak van smokkel Iraakse familie

DEN BOSCH - Wegens hulp aan een Iraakse familie om in 2015 stiekem Nederland binnen te komen, veroordeelt de Bossche rechtbank een Iraakse man tot acht maanden en een Syriër tot 3 maanden cel. Ze krijgen ook boetes van 2000 en 1000 euro.

Een Iraakse vrouw nam in 2015 contact op met haar in Nederland wonende oude studievriend Munder al S. (59). Ze werd bedreigd door een van haar exen en wilde vluchten. Munder wilde haar helpen en vroeg en kreeg 7000 euro. De vrouw reisde, met zes familieleden via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië naar Nederland. Daar aangekomen leidde Munder al S. haar naar een Eindhovense flat, van Hasan M. (29). Deze kreeg honderd euro. De volgende dag ging de familie naar Ter Apel.

Drieduizend dollar gestolen

Hoewel het OM duidelijk meer bemoeienissen zag, veroordeelt de rechtbank Munder voor het geven van aanwijzingen voor de reis en binnenkomst in Nederland. Ook vindt ze bewezen dat hij drieduizend dollar heeft gestolen, plus sieraden, elektronica en het eigendomsbewijs van een stukje land. De vrouw had dat allemaal bij zich, maar gaf het aan de vriend in bewaring omdat hij zei dat ‘Ter Apel’ het af zou pakken. Ze kreeg de spullen nooit meer terug.

Vijf jaar op de plank

De man is onschuldig, zegt hij, de vrouw heeft aangifte gedaan uit wraak omdat hij niets met haar wilde beginnen. OM en rechtbank geloven dat niet. Het openbaar ministerie wilde twintig maanden cel voor Munder, waarvan tien voorwaardelijk, plus een boete van 2000 euro. Hasan M. verdiende een jaar cel en duizend euro boete. De rechtbank gaf lagere straffen, onder andere omdat de zaak bijna vijf jaar op de plank heeft gelegen. Munder krijgt acht maanden waarvan drie voorwaardelijk, Hasan drie. Zijn boete wordt gehalveerd.

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.