Volledig scherm
Het winkelcentrum van Meerhoven in Eindhoven heet voortaan Terminal M. Ook voor het centrale plein is een herinrichtingsplan in de maak. © Propertize

Centrum van wijk Meerhoven in Eindhoven heet voortaan Terminal M

EINDHOVEN - Winkelcentrum Meerhoven krijgt een nieuwe naam: Terminal M, die verwijst naar het oude vliegveld Welschap dat op deze plek lag. Meer horeca, meer speciaalzaken, nieuwe borden en speeltoestellen moeten het centrum aantrekkelijk maken voor meer bezoekers. 

De komende twee jaar gaat beheerder Propertize (voor eigenaar Lone Star Funds) de wijzigingen stapsgewijs invoeren, aldus Barbara Ploeger. Zij spreekt van een 'metamorfose’ van winkelcentrum in Eindhoven naar ‘groen verblijfsgebied’. Zaterdag 29 juni houdt Propertize een buurtbarbecue van 12.00 tot 17.00 uur voor Meerhoven in Terminal M, een letter die ook verwijst naar onder andere Strijp-S. 

Overwoekerd

Park Meerland wordt als het ware het centrum ingetrokken door de aanleg van een ‘overwoekerde startbaan’, zij het gecontroleerd, uiteraard. Het is maar een van de vele verwijzingen naar het oude vliegveld Welschap. Ook de borden en logo's, en de speeltuigen krijgen luchtvaarttrekjes. In een overdekte speelhal kunnen kinderen straks ook drones laten vliegen. 

Volledig scherm
Winkelcentrum Meerhoven in Eindhoven krijgt een transformatie en een andere naam: Terminal M. © Propertize

Om het niet alleen bij een cosmetische wijziging te laten, trekt Propertize ook horecazaken met terras aan en zoekt het meer speciaalzaken voor voedsel en non-food. Ook wordt er geëxperimenteerd met ‘pop-up horeca’, tijdelijke hippe tentjes om te eten en te drinken. 

Daarmee komt de eigenaar - die het centrum van Meerhoven heeft overgenomen van Dela Vastgoed in 2017 - tegemoet aan de wensen van het winkelend publiek, zegt Ploeger. Uit onderzoeken blijkt volgens haar dat het winkelend publiek meer gezelligheid (terrassen), meer winkelkeuze (speciaalzaken) en meer groen wil.

Het centrale plein wil Propertize ook herinrichten. Een plan daarvoor - eveneens met 'luchtvaartelementen’ - wordt later dit jaar bekendgemaakt. Een andere link met het vliegveld van nu is er al, zegt de vertegenwoordiger van de eigenaar: 150 van de 400 parkeerplaatsen in de parkeergarage zijn gereserveerd voor Park & Fly: reizigers die hier hun auto neerzetten worden met een bus naar Eindhoven Airport vervoerd. 

Volledig scherm
In de parkeergarage van Meerhoven centrum, nu Terminal M geheten, zijn 150 van de 400 plaatsen gereserveerd voor Fly & Drive naar Eindhoven Airport. © Propertize

De ‘metamorfose’ is volgens Ploeger nodig omdat de wijk Meerhoven ook verandert: het aantal expats en goed opgeleide jonge gezinnen met kinderen neemt snel toe en dat stelt andere eisen aan een winkelcentrum. De transitie vindt plaats in overleg met de gemeente Eindhoven en winkeliers.