Taxi's bij het Student Hotel in Eindhoven.
Volledig scherm
Taxi's bij het Student Hotel in Eindhoven. © DCI Media

Chauffeurs in Eindhoven balen van Amsterdamse taxi's

EINDHOVEN - Het is ieder jaar met carnaval hetzelfde liedje: taxi-chauffeurs uit Amsterdam kapen klanten weg. En Eindhovense chauffeurs balen als een stekker.

De Eindhovense carnavalsoptocht ging niet door, maar de festiviteiten op het Stationsplein (waar prins carnaval jaarlijks wordt binnengehaald) wel. Tot verdriet van de TTO-taxichauffeurs. De Toegelaten Taxi Organisaties mogen parkeren op de officiële standplaatsen. Dus ook pal voor het station. Behalve op carnavalszaterdag. En dus staan ze, om het hoekje bij het Studenthotel te mopperen. ,,Je ziet het toch? Geen mens. Hoe lang staan we hier nou al te kletsen. Heb jij al een klant gezien?"

Om te kletsen hebben de chauffeurs aan het eind van deze zaterdagmiddag in ieder geval tijd genoeg. Niet dat ze dat zo graag doen met iemand van de krant. Want wie weet leidt dat weer tot negatieve verhalen. Maar uiteindelijk willen ze toch wel kwijt wat ze op hun lever hebben. En nee, namen hoeven er niet bij.

Wachtende taxi’s bij Centraal Station Eindhoven.
Volledig scherm
Wachtende taxi’s bij Centraal Station Eindhoven. © DCI Media

De klachten bestaan al jaren. Maar er komt er nu een bij. De gemeente heeft hun Stationsplein-standplaats afgesloten en verzuimd om een verwijsbord naar de tijdelijke standplaats naast het Studenthotel neer te zetten. Dus worden ze voorbijgelopen. Dus hebben ze amper klanten. Al zal het niet doorgaan van de optocht daar ook wel debet aan zijn. ,,En kijk, wat staat er op dat bord", zegt een van de chauffeurs, ,,afgesloten tot 17 uur. En hoe laat is het nu? Precies. Kwart voor zes mevrouw".

Maar hebben de chauffeurs dan geen organisatie die hun belangen behartigt? In het groepje van vier chauffeurs draait de een zijn ogen omhoog. Een ander maakt een wegwerpgebaar. Hun ongenoegen geldt het SEK (de Stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi's) waaraan ze wel maandelijkse contributie betalen, maar die er volgens hen niet in slaagt de situatie voor TTO-taxichauffeurs te verbeteren.

Schema van optochten

Ieder weekend is in de uitgaansnacht het beeld hetzelfde: 'zwarte' taxi-chauffeurs die klanten inpikken. ,,Soms zijn er wel vier of vijf tegelijk daarginds op het plein". Vannacht ook ja. En dan die Amsterdammers... ,,Die hebben gewoon een schema van optochten bij zich. Ze rijden van plaats naar plaats waar de optocht is geweest om klanten op te pikken."

Maar wordt daar dan helemaal niet tegen opgetreden? Veel te weinig, zeggen de chauffeurs. ,,Ja, er is nu één Amsterdammer beboet. Daar moeten we dan blij mee zijn".

Wat zou er dan moeten gebeuren? ,,Ze zouden gewoon iemand van handhaving permanent bij de taxistandplaats moeten zetten. Die kan er dan meteen op toezien dat klanten die een kort ritje willen, niet worden geweigerd." Want dat dat laatste gebeurt, erkennen de chauffeurs. Ze keuren het niet goed, maar hebben er wel begrip voor. ,,Als je 4,5 uur hebt staan wachten en er komt dan een ritje van 9 km, ben je niet blij." Verder pleiten ze voor meer spreiding van officiële standplaatsen. En voor een toilethuisje.

Wachtende taxi’s bij Centraal Station Eindhoven.
Volledig scherm
Wachtende taxi’s bij Centraal Station Eindhoven. © DCI Media

Kunnen ze niet gaan staken om hun eisen kracht bij te zetten? ,,Nee, het probleem is dat wij geen vuist kunnen maken omdat we niet één lijn trekken. Als een deel van ons gaat staken, heeft een ander deel meer klanten.”

Maar is het dan eigenlijk nog wel leuk om taxichauffeur te zijn? Een van de chauffeurs zegt dat hij overweegt te stoppen. Een ander zegt dat hij het alles bij elkaar juist met carnaval ook wel leuk vindt, al dat gekke volk in zijn auto. Dan zegt de chauffeur die er misschien wel mee gaat stoppen: ,,Weet je, je bent gastheer, entertainer, psycholoog en raadgever voor je klanten. Soms kom ik een klant tegen die mij bedankt voor een advies dat ik ooit gaf. Dat is toch ook wel heel mooi". Toevallig of niet, uitgerekend vrijdag- en zaterdagnacht betrapte de politie in Eindhoven en Den Bosch zestien chauffeurs van zwarte taxi's. Hen hangt een boete van maar liefst 4300 euro boven het hoofd.