Volledig scherm
Cocaïne. © anp

Cokedealer uit Veldhoven kruipt door het oog van de naald

DEN BOSCH - Een Veldhovense cokedealer kruipt bij de rechtbank door het oog van de naald. Hij hoeft wat de officier van justitie betreft niet terug de gevangenis in.

,,Dat zijn wel moeilijke vragen.“ Een cokedealer met een jong gezin leek niet alles te begrijpen wat de rechter hem vroeg, dinsdag in Den Bosch. ,,Hij is geen doorgewinterde berekenende crimineel", schetste zijn advocaat Marie-José Beukers. ,,Hij is terecht gekomen in een circuit waarin hij niet thuishoort.”

Probleem

Officier van justitie Stijn Revis zag dat ook, maar zat tegelijkertijd met een probleem. Want het was niet niks, waarvoor de Veldhovenaar terecht stond. Een jaar coke dealen vanuit huis, waar hij ook twee wapens had. Normaal gesproken staat voor een jaar dealen ook een jaar cel en voor het bezit van één vuurwapen een half jaar, rekende Revis voor. ,,U speelt met een lange, lange gevangenisstraf. Hou toch eens op met wapens. U bent de vader van een gezin, daar horen geen wapens bij", sprak de officier vermanend. 

De wapens had de man in huis gehaald nadat hij was bedreigd en zijn auto in brand was gestoken. Hij was bang. Op vragen over de bedreigingen gaf hij geen antwoord. Op vragen over de herkomst van de cocaïne die hij verhandelde, ging hij ook niet in.

Beperking

De reclassering had vastgesteld dat de man een lichte verstandelijke beperking heeft. De veertig dagen die hij na zijn aanhouding had vastgezeten, hadden psychische schade bij hem aangericht.  De officier van justitie hield er rekening mee in zijn strafeis. Hij eiste dat de man een maximale werkstraf van 240 uur gaat uitvoeren en dat hij alsnog een jaar cel krijgt als hij opnieuw de fout in gaat. ,,Daarmee kruipt u door het oog van de naald.”