Volledig scherm
De statushouders die in Arnhem zijn opgeleid tot buschauffeur. © Rolf Hensel

Connexxion wil met statushouders tekort aan buschauffeurs oplossen, project ook in Eindhoven van start

ARNHEM/ EINDHOVEN - Met het opleiden van voormalige asielzoekers tot buschauffeur wil busmaatschappij Connexxion het openbaar vervoer in Nederland overeind houden. De komende jaren zijn landelijk duizenden chauffeurs nodig. Een project in Arnhem leert dat statushouders kunnen helpen dat tekort op te lossen. Het project gaat later ook in Eindhoven van start.

In de regio Arnhem-Nijmegen rijden nu zeven statushouders op de bus. Een achtste is bezig zijn opleiding af te ronden in het kader van het project waaraan tien voormalige vluchtelingen begonnen. Het succespercentage van 80 legt de basis voor een vervolg in Arnhem. 

‘Chauffeurs hard nodig’

Het project gaat ook in Nijmegen en Eindhoven van start, mogelijk nog dit jaar. ,,In de regio Arnhem-Nijmegen hebben we volgend jaar zo’n 100 vacatures, in de regio Eindhoven circa 60”, zegt Theo Duyvesteijn, rayonmanager van Connexxion. Hij verwacht het project over heel Nederland uit te rollen. Want buschauffeurs zijn overal hard nodig.

,,De gemiddelde leeftijd van chauffeurs is nu 55, 56. De komende jaren zullen er heel veel met pensioen gaan”, legt Duyvesteijn uit. Worden die vacatures niet vervuld?  ,,Dan komen bussen stil te staan. Dat speelt nu al rond luchthaven Schiphol. Daar hebben in de zomervakantie Arnhemse chauffeurs gereden om het openbaar vervoer draaiende te houden.”