Volledig scherm
Kerstin Zabransky geeft wethouder Torunoglu uitleg. © FotoMeulenhof

Dag en nacht genieten van kunstwerk op muur in Blixembosch

EINDHOVEN - Na jarenlang problemen met overlastgevende jongeren was er woensdag vrolijker nieuws uit het Aanschotpark. De muur bij het basketbalveldje is opgefleurd met een groot kunstwerk, mét glow-in-the-dark effecten.

Een handjevol buurtbewoners is deze woensdagmiddag op de onthulling in het Aanschotpark afgekomen. Zij werden de afgelopen maanden bij het maakproces betrokken. ,,Mensen uit de wijk wilden graag zelf de kunstenaar kiezen, uit een aantal voorstellen werd Kerstin Zabransky gekozen. Op inspraakavonden werd ook het uiteindelijke ontwerp voorgelegd", vertelt Marianne Uytdehage, gebiedscoördinator van Blixembosch voor de gemeente.

In de tweeënhalve maand dat Zabransky werkte aan de muur probeerde ze vooral het optimisme en de vrolijkheid ervan af te laten spatten. ,,Het contrast van dag aan de ene kant van de muur en nacht aan de andere heb ik gebruikt als symbool voor de wrijving die er soms is met jongeren hier. Maar overdag wordt dit park gedomineerd door spelende kinderen, dus voor hen wilde ik er graag kleine speelse elementjes in verstoppen. Zij kwamen vaak kijken en vragen stellen als ik bezig was, al moest ik ze soms wel waarschuwen dat verf echt nat is."

Stukje Blixembosch is van iedereen

Wethouder Yasin Torunoglu is trots op de muur. ,,Als raadslid en wethouder ben ik hier vaak geweest met een negatieve aanleiding. Er was vaak gedoe over de vraag van wie dit stukje Blixembosch is. Het enige juiste antwoord is natuurlijk dat het van iedereen is en het feit dat deze muur samen met jongeren en buurtbewoners is gecreëerd onderstreept dat."

Buurvrouw Koby Kooijmans is één van de eersten die een kijkje komt nemen. ,,Iedere keer dat ik langsfietste zag ik het groeien en was er weer wat bij. Dit is mooier dan een kale muur met wat geklieder. Het verandert ook meteen de sfeer in het park."