Volledig scherm
Wethouder Renate Richters verricht de opening van het nieuwe onderkomen van Ervaring die Staat. © FotoMeulenhof/René Manders

Daklozenclub Eindhoven in nieuw 'pand dat past als een jas'

EINDHOVEN - Het nieuwe pand van de Eindhovense stichting Ervaring die Staat - voor en door dak- en thuislozen - past als een jas. Dat zei grondlegger Els Keet donderdag bij de officiële opening.

Een fietsenbedrijf, een taartenbakkerij, een timmer- en klusbedrijf, een kaarsenmakerij, een meubelatelier. Het nieuwe onderkomen van Ervaring die Staat aan de Kanaaldijk-Noord herbergt een paar bedrijfjes, klanten zijn er welkom. Donderdag werd het pand officieel geopend door wethouder Renate Richters (GroenLinks).

Blij

Het pand, vroeger in gebruik bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron, biedt al een paar maanden onderdak aan Ervaring die Staat. ,,We zijn er blij mee, het past ons als een jas", zei mede-oprichtster Els Keet. Tot voor kort huisde de stichting in de Willem Rosestraat in Woensel.

Ruim honderd betrokkenen kwamen bij de opening kijken. Ze konden onder meer luisteren naar de verhalen van Nills Bouman en Maikel Snels, die regelmatig de stad intrekken om contact te leggen met daklozen. Momenteel slapen binnen de stadsgrenzen 33 mensen 's nachts buiten, vertelden ze. Onder hen een toenemend aantal met psychiatrische problemen.

Genieten

,,Blijkbaar kan de GGzE ze moeilijk binnenhouden. We hebben meegemaakt dat een man met een stoornis op blote voeten door de stad liep. Wij signaleren dergelijke problemen en leiden toe naar zorg." Bouman en Snels horen niet alleen sombere verhalen op hun rondes. ,,Sommige daklozen genieten van hun vrijheid. En ze vinden het ook weleens fijn om met ons te praten over andere dingen dan bier, drugs en ellende." De twee hopen er een collega bij te krijgen vanwege het toenemend aantal daklozen.

Maaltijd

Nieuw aan de Kanaaldijk is de avondinloop. (Ex-)dak- en thuislozen kunnen er maandag, woensdag en vrijdag aan lange tafels voor 3 euro een warme maaltijd nuttigen.

  1. Honderden Eindhovense studenten al twee dagen geen internet door gebroken kabel ‘ver weg’ bij Culemborg: ‘We zijn machteloos’
    PREMIUM

    Honderden Eindhoven­se studenten al twee dagen geen internet door gebroken kabel ‘ver weg’ bij Culemborg: ‘We zijn machteloos’

    EINDHOVEN - Al meer dan twee dagen is het leven in de studentenwoningen van wooncorporatie Vestide in Eindhoven ‘moeilijk’. Door een kabelbreuk vrijdagmiddag - ‘ergens onbegrijpelijk ver weg’ - bij Culemborg ligt het internet er voor veel studenten al dagen uit. ,,We voelen ons machteloos, omdat de helpdesk constant valse beloftes doet”, zegt een student tegen deze site die met tachtig anderen aan de Boutenslaan woont.