De Eindhovense Gender verdween in 1956 ondergronds, wie heeft er nog herinneringen aan het riviertje?
EINDHOVEN - Het dempen van de Gender in Eindhoven. Een foto gemaakt in 1956. Wie weet waar en waarom moest het riviertje eigenlijk dicht? Hadden mensen last van ratten of stonk het watertje dat vroeger door Eindhoven stroomde? Alle herinneringen aan het dempen of de Gender zelf zijn welkom. Reageren kan via d.hoekstra@ed.nl. Kijk ook op ed.nl/oudedoos voor meer foto’s.
Fotograaf Frans van Mierlo liet zijn complete oeuvre na aan het Regionaal Historisch Centrum. Samen met lezers gaat het ED op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Weet u meer over de foto? Meld het via d.hoekstra@ed.nl.
En dan de foto van vorige week. Vroeg in de ochtend werden ze in hun woonplaats opgehaald en aan het eind van de dag weer netjes thuisgebracht. Tientallen bussen stonden er iedere dag aan het eind van de werkdag te wachten op een parkeerterrein aan de Beukenlaan. De bussen van VIPRE, Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven, waren een begrip in de hoogtijdagen van Philips en DAF.
Vastgevroren remmen
Veel lezers herkenden de bussen op de foto van vorige week. Omdat ze er zelf in meereden of dat ze bussen dagelijks zagen passeren. Mari Kieneker reisde jaren tussen Casteren en Eindhoven met de VIPRE-bus. In de winter was het volgens Kieneker afzien. ,,De ramen van de bus waren dichtgestopt met oude kranten om tocht tegen te gaan en de kachel werkte niet. Geregeld lag chauffeur Harrie Couwenberg met een brander onder de bus om de vastgevroren remmen los te krijgen.”
Voor een hogere fooi reed de chauffeur als een gek door het verkeer om maar zo snel mogelijk weer thuis te zijn
Lambert van Hintum zat iedere donderdag met enige schrik in de VIPRE-bus die hem en andere Philips-medewerkers weer naar Bergeijk bracht. ,,Iedere bus had een eigen busleider die een kleine vergoeding kreeg om te controleren of de goede mensen in de bus zaten. Op donderdag ging die ook met de pet rond voor een fooi voor de chauffeur. Die wist dat, hoe sneller hij thuis was, hoe meer fooi hij kreeg. Het gevolg was dat de chauffeur als een gek door het verkeer ging en allerlei capriolen uithaalde om maar zo snel mogelijk weer in Bergeijk te zijn. En dat allemaal voor een paar dubbeltjes extra.”
Boter smokkelen
Volgens Lezer Van den Broek werd er ook veel personeel uit België opgehaald met de VIPRE-bussen. ,,Wat me is bijgebleven is de smokkelwaar die met deze bussen vervoerd werd. ‘s Morgens brachten de Belgen sigaretten mee en ‘s middags namen ze boter mee terug. De sloffen sigaretten vonden onder het personeel hun weg.”
Dat van de botersmokkel weet ook lezer Henk Janssen. ,,Belgische medewerkers van Philips vulden na de lunch hun broodtrommel met Blue Band boter die in België veel duurder was. Om de douane bij een eventuele controle te misleiden, werden de wikkels van de boter onderweg naar België uit het raam van de bus gegooid. Op die wikkels zaten spaarpunten die je kon inruilen voor geschenken. Ik en mijn broer verzamelden die langs de weg bij de voetbalvelden van EVV Eindhoven. Ik heb er nog een gekarteld botermesje aan overgehouden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Even proberen hoe een hoofddoek voelt tijdens World Hijab Day: ‘Dit geeft me een ander perspectief’
EINDHOVEN – Echt een mening heeft ze niet over de hoofddoek die moslima’s dragen. Wel vindt de Eindhovense Lotte Lemmens (24) het goed dat moslimvrouwen woensdag tijdens World Hijab Day hun stem lieten horen. ,,Daar wil ik me voor openstellen.” -
Wie werd er in de jaren 60 met de bus naar Philips gebracht?
EINDHOVEN - Bussen rijendik met op de achtergrond het Klokgebouw van Philips. Zijn dit de bussen die medewerkers van Philips vervoerden? En wanneer is de foto gemaakt? -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wie bluste in 1961 de brand bij d’n Elzent, het Bureau van de Sigarenindustrie in Eindhoven?
Brand in d’n Elzent, het Bureau van de Sigarenindustrie in Eindhoven. De foto zou gemaakt zijn in 1961. Wie werkte er bij d’n Elzent of hielp mee met het blussen van de brand? Alle verhalen zijn welkom, dus laat het weten via d.hoekstra@ed.nl. Kijk ook op ed.nl/oudedoos voor meer foto’s.
-
PREMIUM
Sam (11) voert actie voor ‘zijn’ bosje in Best, tot bij de burgemeester en in de politiek aan toe
BEST - Hij is waarschijnlijk de jongste ‘actievoerder’ van Best. Sam Nissen (11) zet zich in voor behoud van het populierenbosje vlakbij huis, dat mogelijk moet wijken voor het veelbesproken nieuwbouwplan De Boomgaard. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Gerrie (91) is niet hulpbehoevend, maar voelt zich wel zo: ‘Alles moet digitaal, niemand denkt daarbij aan ouderen’
EINDHOVEN - ,,Ouderen tellen niet meer mee, je bent gewoon een nummer.” Gerrie Teurlincx (91) uit Eindhoven voelt zich steeds afhankelijker van anderen doordat organisaties in hun vernieuwingsdrang geen rekening houden met haar generatie.