De pieten van Martinus zorgen na 71 jaar nog steeds voor blije kinderen
EINDHOVEN - In 1951 werd in het café van Janus Kuiten in Tongelre, een Sint-Nicolaasgilde opgericht. Doel was de kinderen uit de wijken Oud-Tongelre en Koudenhoven een fijne sinterklaas te bezorgen. Nu 71 jaar later komt de goedheiligman nog steeds per paard voor een bezoek aan deze wijken.
Van tevoren wordt er door vrijwilligers in de wijk gecollecteerd om zo ervoor te zorgen dat alle kinderen een snoepzak krijgen.
Piet Swinkels is al 30 jaar betrokken bij de sinterklaasvereniging. Swinkels: „Je merkt dat het leeft in de wijken. Als we komen collecteren geven mensen gul waardoor wij de kinderen een goed gevulde snoepzak met mandarijnen erbij, dat wel, kunnen geven.”
Swinkels vervolgt. ,,Toen het ooit begon was het zo van ‘We trekken een paard uit de wei, Sint erop, piet schminken en een mandje met appels mee’. Nog steeds hebben we betrokken vrijwilligers die de dagen dat we met de Sint op pad gaan voor dag en dauw klaarstaan. Ooit begonnen we met 175 kinderen en nu hebben we rond de 1500 kinderen die in twee dagen allemaal, als ze dat willen, bij Sint op het paard mogen zitten en een snoepzak krijgen.”
Die Sint, die is geen spat veranderd
Ilona van der Waals is moeder van twee jongens Floris (6) en Laurens (2) ze staan voor hun huis in afwachting van Sint en zijn pieten. Van der Waals: „Ik ben hier geboren en getogen en toen ik klein was heb ik ook op het paard gezeten bij Sinterklaas en nu zitten mijn eigen kinderen er ook op. En die Sint, die is geen spat veranderd.”
Ondersteboven op het paard, zo hoort het
De pieten vermaken zich ondertussen met Floris. Piet tilt hem op om hem op het paard te zetten, natuurlijk was Piet even vergeten hoe je een kind moet optillen, ondersteboven is het beste volgens Piet. Het gevolg is dat alle pepernoten die Floris in zijn capuchon had zitten op de grond liggen, dit tot grote hilariteit van de kinderen en de volwassenen.
Piet: „Het is heerlijk om weer in Nederland te zijn en om met Sint op pad te gaan. Maar een beetje vermoeiend is het wel: tikkertje spelen, op de daken lopen en dan al die zonnepanelen dat is best onhandig lopen. Maar goed is het wel, anders hadden wij niet met het vliegtuig kunnen komen, lacht hij.”
Na het lied ‘Dag Sinterklaasje’ nemen Sint en zijn pieten afscheid van de jongens en gaan op weg naar het volgende huis. Daar staan Patrick (8) en Florian (3) al vol verwachting. Patrick: „Ik ben jarig op vijf december, dus ik krijg ieder jaar twee keer zoveel cadeautjes, best chill eigenlijk.” Toevallig is Florian op zes december jarig tegelijk met de Sint. Florian kijkt inmiddels met grote ogen naar alle pieten die rondrennen en overal pepernoten in stoppen. Zelfs de hond krijgt een pepernoot.
14.000 dingen aangekruist in het speelgoedboek
Sint heeft het er maar druk mee, want de volgende kinderen staan al, samen met papa Fabian, te wachten. Yael (6) en Dani (2) zijn verkleed als piet en op de vraag wat ze gevraagd hebben aan Sinterklaas zegt Yael: „Dat valt eigenlijk wel mee, hoor, niet zoveel.” Papa Fabian schiet in de lach: „Weet je dat zeker, volgens mij heb je wel 14.000 dingen aangekruist in het speelgoedboek!”
Sinterklaas: „Zo zo, dat is niet weinig. Jullie mogen vanavond in ieder geval wel je schoen zetten, maar ik denk niet dat daar 14.000 dingen in kunnen.” Yael: „Dan pak ik de schoen van papa wel, die is groter.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Voor mensen met kanker is ontzettend veel zorg beschikbaar, maar die wordt lang niet altijd goed gevonden’
VALKENSWAARD - Voor mensen met kanker zijn zoveel vormen van zorg en begeleiding beschikbaar, dat ze soms door de bomen het bos niet meer zien. Dus moeten aanbieders beter samenwerken, zo klonk het dit weekend in Valkenswaard. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Jonge en oude Bestenaren duiken samen in geschiedenis: ‘Alleen maar googelen, dat doen we niet’
De eerste stap naar een heuse ‘Canon van Best’ wordt gezet: historische gebeurtenissen worden in kaart gebracht via een unieke samenwerking tussen leerlingen van het Heerbeeck College en vrijwilligers van erfgoedvereniging Dye van Best. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Het is nog niet te laat om plan District-E aan te passen; felicitatie voor goedkeuring plan bij station Eindhoven
EINDHOVEN - Ontwikkelaar Amvest mag volgens de uitspraak van de Raad van State vorige week District-E uitvoeren. Dat verdient een felicitatie, maar ook kanttekeningen.
-
Frits uit Sterksel blaast al 75 jaar mee met het fanfareorkest van muziekvereniging De Heerlijkheid in Sterksel
Frits Bongers uit Sterksel had al een lade vol met oorkondes, jubileummedailles en -speldjes, maar onlangs kwam daar een hele bijzondere bij. De Sterkselnaar is 75 jaar lid van muziekvereniging De Heerlijkheid. Wat zijn jubileum extra bijzonder maakt, is dat Bongers nog altijd zijn partijtjes meeblaast met het Sterkselse fanfareorkest. -
-
-
Goed Bezig
Componist en dj Max Frimout (23) maakt cassettes met harp en elektronica
NUENEN - Zuidoost-Brabant barst van de beloftevolle, jonge creatievelingen. Wat maken ze, en waarom juist hier? Aflevering 7 van cultuurserie Goed Bezig: elektronica-componist en dj Max Frimout (23) uit Nuenen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?