Volledig scherm
Yasin Torunoglu © ED

Discriminatie in horeca Eindhoven wordt aangepakt

EINDHOVEN - Eindhovense horecabedrijven die aan de deur discrimineren kunnen er op rekenen dat ze worden aangepakt. Als ze dat drie keer doen, gaat de deur zelfs dicht.

Dat is het gevolg van een door de PvdA ingediende motie die door de Eindhovense gemeenteraad gisteravond laat is aangenomen. De PvdA kreeg de steun van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie.

Althans, het is tenminste de bedoeling dat die bedrijven dichtgaan. Want het college van B en W beraadt zich nog op de vraag hoe het die motie gaat uitvoeren. Burgemeester en wethouders gaan namelijk eerst nog in overleg met de Eindhovense horeca over de klachten van expats over discriminatie in de horeca in een reportage in deze krant.

Bovendien wijzen ze er op dat discriminatie simpelweg strafbaar is en dat er nu al ingegrepen kan worden als horeca-ondernemers zich niet aan de wet houden. ,,Daarvoor is een wijziging van het horeca-stappenplan niet nodig", aldus wethouder Yasin Torunoglu (foto) van de PvdA.

In dat plan staat wat voor straffen er op staan als horeca-ondernemers de gemeentelijk regels overtreden qua sluitingstijden en omgaan met geweld. ,,Dat plan wordt sowieso aan het eind van dit jaar al herijkt, dus dan kunnen we dit voorstel daarin mooi meenemen."

Daarmee kon de wethouder de raad niet overtuigen. ,,De aanpak van discriminatie kan niet wachten", aldus PvdA-fractievoorzitter Hafid Bouteibi, die daarin voldoende bijval kreeg om de motie door de raad te loodsen.

  1. Zoon van overleden scooterrijdster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    Zoon van overleden scooter­rijd­ster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    EINDHOVEN - De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau Brabant camerabeelden vrijgegeven van de auto die doorreed na een aanrijding op zondag 15 september met een scooterrijdster (66) op de Elzentlaan in Eindhoven. De vrouw overleed een dag na de aanrijding. De politie roept de inzittenden van de auto, een donkerblauwe Opel Zafira, op zich te melden. Ook de zoon van het slachtoffer riep de doorrijder in het programma op zich te melden.