Dit is wat je moet weten over het coronavaccin: ‘We weten nog niet precies of het werkt tegen besmettelijkheid’
Nu de wereld in de ban is van het coronavirus, is de behoefte aan duiding en expertise groot. In samenwerking met ouderenbond KBO Brabant zonden wij maandagavond een livegesprek uit waarin infectioloog Heidi Ammerlaan (Catharina Ziekenhuis in Eindhoven), viroloog Ab Osterhaus, Ciska Scheidel (directeur publieke gezondheid ministerie VWS) en journalist Chris van Mersbergen antwoord gaven op vragen van onze lezers.
Delen per e-mail
In dit artikel blikken we terug op de meest gestelde vragen en de antwoorden van de experts daarop.
Wat doet het vaccin nu eigenlijk?
Heidi Ammerlaan: ,,Als we het hebben over het mRNA-vaccin, zoals dat van Moderna en Pfizer, daar zit een klein stukje genetisch materiaal in, in een kapsel van vetbolletjes. Dat wordt in het lichaam opgenomen nadat je een injectie krijgt. Je lichaam gaat daar antistoffen tegen aanmaken. Dat maakt dat de volgende keer dat jouw lichaam het virus tegenkomt, de afweerrespons van het lichaam meteen in werking wordt gezet en voorkomt dat je ook echt ziek wordt.”
Wanneer ben ik aan de beurt voor het vaccin?
Ciska Scheidel: ,,Zo langzamerhand gaan we in dit kwartaal en het volgende kwartaal uiteindelijk iedereen vaccineren. Mocht je willen weten hoe dat precies gaat, dan kan je op www.coronavaccinatie.nl zien wanneer je aan de beurt bent. Dat schema verandert soms een beetje, want we zijn afhankelijk van de vaccins die we hebben. Iedereen krijgt uiteindelijk een brief waarin staat waar hij of zij geprikt gaat worden. Wacht dus vooral op die brief, want daar staat het goed in aangegeven.”
Is het zo dat mensen die een prik hebben gehaald meer vrijheid krijgen?
Ciska Scheidel: ,,We zullen ons eerst echt nog aan de maatregelen moeten houden die we nu hebben. Dit vaccin, zoals we het nu kennen, daar weten we in ieder geval van dat het beschermt tegen de ziekte. We weten nog niet precies of het werkt tegen besmettelijkheid. Daar doen ze nog onderzoek naar.”
,,De minister heeft heel duidelijk gezegd dat hij geen onderscheid wil tussen groepen die wel en niet gevaccineerd zijn, maar hij heeft daar ook bij aangegeven: ‘Ik laat mij daar op basis van vragen vanuit de Tweede Kamer over adviseren door de gezondheidsraad en dat advies wachten wij nog af. Want daar zitten echt een aantal ethische kwesties aan’.”
Kan je na het krijgen van de vaccinatie toch nog corona krijgen?
Heidi Ammerlaan: ,,Ja, dat kan wel. De effectiviteit van het vaccin is heel hoog, echt ongelofelijk ten opzichte van andere vaccinaties. Zeven dagen na de twee vaccins op dag nul en op dag eenentwintig tot achtentwintig is de effectiviteit van het vaccin vijfennegentig procent. Dat houdt in dat als je een groep vergelijkt van mensen die het vaccin hebben gehad ten opzichte van mensen die het niet hebben gehad, de groep die het vaccin wél heeft gehad vijfennegentig procent minder kans heeft om ziek te worden na blootstelling. Maar goed, vijfennegentig procent is geen honderd procent, dus dat houdt in dat je een kans hebt om corona te krijgen.”
Is een vaccin dat zo snel is ontwikkeld wel betrouwbaar?
Ab Osterhaus: ,,Als je kijkt naar hoe lang het normaal duurt om een vaccin te ontwikkelen: daar gaat zo’n tien jaar overheen. Omdat elke stap zo verschrikkelijk duur is, moet er normaal gesproken steeds worden gewacht op de voorgaande stap voordat je door kan gaan.”
,,Die hele procedure is nu enorm verkort. Je neemt een enorm financieel risico. Daarvan hebben we nu met z’n allen gezegd: dat doen we. We gaan voor die versnelde procedure, maar we doen geen concessies aan de veiligheid. Ik durf te zeggen dat de procedure die nu gevolgd is voor de vaccins die nu gebruikt worden, niet anders is dan de normale procedure en dat we op langere termijn pas de héle langetermijneffecten kunnen bekijken. Maar: dat is bij elke procedure zo.”
Waarom wordt er niet 24/7 gevaccineerd?
Ab Osterhaus: ,,Wat mij betreft kan het niet snel genoeg. Ik denk dat we alles moeten inzetten. Alle mensen die op een goede manier kunnen vaccineren: inzetten.”
,,We zijn begonnen met het vaccineren van kwetsbare mensen. Ik ben het daar helemaal mee eens, dat is een hele goede zaak. Maar: we weten nu van die nieuwe variant. De vaccinatie die we nu doen draagt niet bij aan het indammen van de verspreiding van het virus. De mensen van 20, 30, 40 jaar: dat zijn de mensen die het virus het meest verspreiden. Daar (vaccineren, red.) beginnen we nog niet aan, terecht, maar ik denk dat we de zaak pas verder gaan controleren als we daaraan toekomen.”
Wat ligt ten grondslag aan de mutaties van het coronavirus?
Heidi Ammerlaan: ,,Virussen muteren continu. Dat is een eigenschap van een virus, dat is niet vreemd. Wat belangrijk is, is dat continu in de gaten wordt gehouden of de mutatie niet zodanig is dat het vaccin niet meer effectief is. Dat Engelse virus, dat is weliswaar anders. Maar: zo’n klein beetje anders dat we verwachten dat het vaccin even effectief zou moeten werken.”
Als iedereen gevaccineerd is, laten we massaal alle coronamaatregelen vallen. Of niet?
Ab Osterhaus: ,,Absoluut niet. Ik denk dat alle maatregelen die er op dit moment zijn echt streng gehandhaafd moeten worden. We weten nog niet precies hoe goed die vaccins tegen verspreiding beschermen, dus ik denk dat die maatregelen tot nader order absoluut moeten worden opgevolgd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHelmond Sport
Hoe dat gekke clubje uit Zuidoost-Brabant de kassa na jaren van ellende weer kan laten rinkelen
Het afvoerputje van het profvoetbal. Een club ook die aan de rand van het ravijn stond. Maar nu? Nu is Helmond Sport springlevend en op weg naar de hoogste klassering in zeven jaar. Wat dat naast complimenten oplevert? Geld! De eerste klapper in jaren komt eraan. Een blik op de toekomst. -
Bouwbedrijf Janssen de Jong gaat ook circulair slopen
SON - Bouwbedrijf Janssen de Jong gaat nauw samenwerken met circulair sloper New Horizon. Met het nieuw gevormde cluster Urban Mining wil het Sonse bedrijf alle diensten in de bouw en vastgoed bieden. -
PREMIUM
Acht gaat pakketbezorger Willie na 45 jaar missen: ‘Tjonge tjonge. Het is geweldig, dit had ik toch niet verwacht
EINDHOVEN - Wie kent hem niet, Willie Verhofstad (66) de vaste pakketbezorger van PostNL in het Eindhovense kerkdorp Acht? Dat Verhofstad daar geen onbekende is, blijkt deze donderdag als hij zijn laatste rit rijdt. Na 45 dienstjaren gaat hij met pensioen. -
PREMIUM
Veel meer kinderen getest; regio-GGD zet extra ‘kinderstraten’ op
EINDHOVEN - Het aantal kinderen in de regio dat naar de GGD-teststraat gaat neemt sterk toe. De GGD Brabant Zuidoost zet daarom extra ‘kinderstraten’ op. -
PREMIUMVIDEO
Sportscholen in actie tegen coronasluiting; in Eindhoven is buitengroep een blijvertje
EINDHOVEN - Niet alleen de horeca en de winkels, ook de sportscholen staan te popelen om weer open te gaan. Zaterdag voeren ze actie door, netjes volgens de regels, groepen van tien sporters te ontvangen. Buiten, op individuele basis, dus zonder ‘les’. ,,Wij roepen niet dat we open móeten, maar we willen wel van ons laten horen", zegt sportschoolhouder Tom Essink in Eindhoven.
-
PREMIUM
Voorlopig geen verhuizing verslaafdenhostel Boschdijk, tot frustratie van de buurt
EINDHOVEN - Het aantal meldingen van overlast in Oud-Woensel is de laatste tijd toegenomen. Maar een verhuizing van het hostel voor verslaafden aan de Boschdijk in Eindhoven - een mogelijke bron van de overlast - is vooralsnog een brug te ver. -
Voorterrein en boulevard Eindhoven Airport maken kans op architectuurprijs
EINDHOVEN - Het voorterrein en de boulevard van Eindhoven Airport zijn door een internationale jury genomineerd voor de Rosa Barba landschapsarchitectuurprijs voor de Biennale in Barcelona. -
Eén herinnering mee naar het hiernamaals; promotieonderzoek van Jacky van de Goor uit Eindhoven:
EINDHOVEN - Ze had zich haar promotie heel anders voorgesteld. In plaats van het auditorium van de Universiteit Twente stond Jacky van de Goor in haar kantoor aan huis in Eindhoven. Via een live verbinding verdedigde ze vrijdag haar proefschrift tegenover vijf wetenschappers. Daarna was er een coronaveilige borrel in de voortuin.