Edo Righini: ‘Het Muziekgebouw is een magische plek’
Beter en structureel luisteren naar het publiek, jongeren binnenhalen en kleine, intense festivals opzetten; de nieuwe directeur Edo Righini heeft de lijnen uitgezet voor ‘zijn’ Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.
Edo Righini (47) is blij met de verhuizing naar Eindhoven. De voormalige jazzgitarist, docent en vervolgens adjunct-directeur van het Conservatorium van Amsterdam kwam begin augustus met vriendin en zoon van Bloemendaal naar Eindhoven en het bevalt ze uitstekend. Righini is opvallend vaak - ook in de avonduren - in het Muziekgebouw te vinden: ,,Logisch, dat weet je van tevoren als je directeur wordt van een complex als dit: dit is geen 9 tot 5-job.”
Heel veel kansen
Komt bij: er moest een ontwikkelplan komen en ook de daaraan gekoppelde subsidieaanvraag bij Brainport Eindhoven, dus enige haast was geboden. Dat plan ‘Verbinden en verbreden’ ligt er nu en hij is er fier op. ,,Muziekgebouw Frits Philips heeft veel kansen, héél veel kansen”, zegt hij enthousiast.
Haast en passant geeft hij aan dat hij van huis uit heeft meegekregen dat vrijwilligerswerk erbij hoort: ‘Dat doe je gewoon, punt’. En dat trekt hij door in het Muziekgebouw. Met vier laagdrempelige initiatieven: ,,We hebben twee weken geleden voor de uitvoering van het Symfonieorkest Vlaanderen tweehonderd zorgmedewerkers uitgenodigd. Dat hebben we gedaan in samenspraak met de drie ziekenhuizen. We willen zo elk seizoen duizend zorgmedewerkers uitnodigen voor een mooie, gratis, avond.”
Zeker nu in coronatijd is het goed als ook jongeren even naar iets totaal anders kunnen; een fijn concert kan dan heel veel betekenen
De Spottickets, dat is het tweede project. Die tickets zijn er speciaal voor jongeren onder de 30 die voor een tientje een uitvoering kunnen bijwonen. ,,Zeker nu in coronatijd is het goed als ook jongeren even naar iets totaal anders kunnen; een fijn concert kan dan heel veel betekenen.” Tienduizend van die kaarten per seizoen wil Righini reserveren. Wat meespeelt: het Muziekgebouw heeft tot nu toe een gemiddelde bezetting van 65 procent, dus daar kunnen de jongeren prima bij. Resultaten van vergelijkbare projecten in Amsterdam en Utrecht stemmen zeer hoopvol.
Het derde project is het gehele muziekcomplex een dag aanbieden aan een bepaalde gemeenschap in Eindhoven die gewoonlijk niet of amper het Muziekgebouw weet te vinden. Begin volgend jaar hoopt Righini de sleutel van het complex te overhandigen aan de Turkse gemeenschap. ,,Zij bepalen dan een dag en avond lang wat er hier gebeurt, van de muziek tot en met het eten en alles eromheen. Je moet ze de ruimte geven om er echt hún avond van te maken en dat gaan we dus doen.” Voor de tweede helft van het jaar wordt een andere Eindhovense gemeenschap uitgenodigd.
Kleine festivals
Voor mensen die bij ‘Muziekgebouw Eindhoven’ onmiddellijk denken aan ‘zwaar klassieke muziek’ worden kleine laagdrempelige festivals opgezet, rond een thema, bijvoorbeeld ‘Muziek en sport’ of Muziek en cinema’. ,,Met korte optredens, van pakweg een half uur of zo. En zo drie achter elkaar op andere plekken in het gebouw, met maaltijden er tussendoor en gesprekken met deskundigen. Van die ‘Music Moves Festivals’ komen er zes per seizoen en moeten samen goed zijn voor zo’n zesduizend bezoekers.”
Voor de meer brede programmering vanaf oktober 2022 is Tom Ketelaar - voorheen onder meer programmeur van de Effenaar - aangetrokken. Alles bij elkaar denkt Righini jaarlijks vijftien procent meer bezoekers te trekken de komende jaren.
Kennen we al onze 160.000 bezoekers? En wie zijn die mensen precies? Luisteren we goed naar wat zij willen?
Het publiek staat centraal in het beleid van de nieuwe directeur. Om die reden heeft hij de afdelingen programmering, marketing & communicatie en ticketing samengebracht. ,,Kennen we al onze 160.000 bezoekers? En wie zijn die mensen precies? Luisteren we goed naar wat zij willen? Als je dat onderzoekt, weet je ook wie je nog niet bereikt. En daar kun vervolgens je programmering op laten aansluiten.” Het plan om structureel in gesprek te gaan met het publiek, is klaar.
Over de kwaliteit van de programmering is Righini ook duidelijk: die wordt aangescherpt: ,,Als we kunnen kiezen tussen twee goede orkesten of één héél goed orkest, dan gaan we voor die laatste optie. Aan de andere kant: als wij de makers van de stad kunnen faciliteren met één performance per jaar, of vijf, dan gaan we voor de tweede mogelijkheid.”
Wat vrienden gebeld
Er zijn nu 380 activiteiten per jaar, en daarbij repeteert vaste bewoner Philharmonie Zuidnederland zo’n tweehonderd dagdelen in de grote zaal, maar het gebruik van alle ruimtes kan zeker wel omhoog, meent Righini. Onder meer door de zalen en andere ruimtes van het Muziekgebouw meer (commercieel) te gaan verhuren. Daarvoor is de afdeling ‘development’ opgezet.
,,En ik heb als oud-docent wat vrienden gebeld; die gaan - overdag - spelen in de foyer, of in de kleine zaal. Je moet, als je in de Heuvel loopt, horen dat hier van alles gebeurt. Ook zijn er inmiddels contacten met muziekscholen in de buurt. Het is toch fantastisch als hier eindexamenwerk wordt uitgevoerd, want het is en blijft een magische plek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Tientallen miljoenen’ geïnvesteerd in Eindhovens bedrijf achter verpakkingsrobot voor groente
EINDHOVEN - De Amsterdamse investeringsmaatschappij Avedon heeft een meerderheidsbelang genomen in Kind Technologies uit Eindhoven. Dat bedrijf verkoopt verpakkingsrobots voor groente en fruit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Gemeente Eindhoven schiet buurthuizen te hulp, financiën nog vóór de zomer inventariseren
EINDHOVEN - Kunnen Eindhovense buurthuizen het hoofd nog boven water houden na eerst de coronacrisis en nu weer de energiecrisis? De gemeente gaat de stand van zaken inventariseren en komt indien nodig met financiële steun. -
Vraag & Aanbod: lezer Leny geeft een pannenset weg en wie helpt Anny aan garen?
Al jaren op zoek naar dat ene speciale kopje? Of wil u graag van uw oude stoeptegels af? Kan jullie nieuwe rockband nieuwe muzikanten gebruiken? Of heeft u iets verloren of juist gevonden? In de rubriek Vraag&Aanbod van het ED helpen lezers elkaar! -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
‘Onderzoek nu alvast omturnen bezinepomp naar laadplein voor elektrische auto’s’, klinkt het in Best
BEST - Wat gaat er gebeuren met tankstations in Best, als er geen nieuwe benzineauto’s meer worden verkocht? Als het aan de plaatselijke D66-fractie ligt, wordt nu al onderzoek gedaan naar het omturnen van een pomp tot laadplein voor elektrische auto's. -
-
-
PREMIUM
World Scout Jamboree: Feikje (13) gaat naar Zuid-Korea voor grootste scoutingkamp ter wereld
VELDHOVEN - Zo’n 2000 Nederlandse scouts reizen in de zomer af naar Zuid-Korea. Ze nemen deel aan de World Scout Jamboree, het grootste scoutingkamp ter wereld. Feikje Verschuren (13) en begeleidster Esther Louwers vertellen erover. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.