Een vliegtuigcrash zonder brokstukken in sporthal Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Mayday, mayday. Kort na de start stort het vliegtuigje als een roestende pruttelende Antonov stuurloos ter aarde. 

De 22-jarige Yacine Imadouchene kijkt wat beteuterd naar de kleine vliegramp die zich zojuist tientallen centimeters voor zijn voeten heeft voltrokken. De Franse student van Fontys in Eindhoven is een van de deelnemers aan de Nederlandse kwalificaties voor het WK papieren vliegtuigjes gooien. In het Student Sports Centre op het TU/e-terrein konden studenten vrijdag letterlijk een gooi doen naar dat WK dat in mei door Red Bull wordt georganiseerd in Salzburg. 

Volledig scherm
Een van de deelnemers tijdens een eerdere wedstrijd © Red Bull

Afstand of vliegtijd

Deelnemers kunnen meedoen in twee categorieën. De grootste afstand of de langste vliegtijd. Op beide onderdelen kan Yacine geen potten breken constateert hij zelf ook. ,,Maar de verwachtingen waren al laag”, excuseert hij zich snel. 

Aan een tafeltje in de sporthal zijn andere studenten met de grootste precisie aan het vouwen. Want het komt nogal nauw, weet Délano Grootaers (21). Hij kan het weten als voormalig student Lucht- en Ruimtevaarttechniek. In Delft deed hij de nodige kennis op over wat een vliegtuig luchtwaardig maakt en die komt vandaag goed van pas. Met een soepele boog scheert zijn papieren creatie door de sporthal om 25 meter verderop een degelijke landing te maken. ,,Wat geldt voor een echt vliegtuig, geldt ook voor een papieren versie. Een smal ontwerp komt verder, terwijl een wat bredere variant langer in de lucht blijft. Het belangrijkste is dat het vliegtuigje perfect symmetrisch is. Vaak zie je dat de eerste vouw al scheef is en dan komt het nooit meer goed.” 

Nederlands record

Het wereldrecord staat op dik 63 meter en wat betreft vliegtijd op 27,6 seconden. Records die deze vrijdag niet gebroken gaan worden al is het maar omdat het luchtruim eindigt bij de muur van de sportschool dik 30 meter verderop. Gejuicht wordt er toch want met 27,1 meter vliegt het vliegtuigje van Bart Tiemeijer (21) het Nederlands record van ruim 25 meter uit de boeken. ,,Ik was eigenlijk op weg naar de sportschool toen een paar dames van Red Bull me aanspraken. Ik wist van vroeger nog hoe je een goed vliegtuigje vouwt maar een Nederlands record had ik zelf ook niet verwacht.” Of het genoeg is voor een ticket naar het WK weet Bart op 25 maart als de laatste kwalificatie in Delft wordt gehouden.