Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Eindhoven, Den Bosch en Tilburg halen meeste Europese subsidie voor innovatie binnen in Brabant

De Europese Unie keerde sinds 2014 zo’n 330 miljoen euro uit aan innovatieve Nederlandse projecten. In Noord-Brabant ging de meeste subsidie, ruim 13,8 miljoen euro, naar projecten in de gemeente Eindhoven. De gemeente Den Bosch volgt op flinke afstand met ruim 5,2 miljoen euro. Tilburg staat op de derde plaats met 4,1 miljoen euro. 

De gemeente Woensdrecht haalde met 89,96 euro per inwoner de meeste subsidie binnen, gevolgd door Moerdijk, die per inwoner 59,73 euro ontving.

Een en ander blijkt uit een analyse van LocalFocus waarin is gekeken naar alle verstrekte subsidies in het kader van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Deze subsidiepot heeft als doel de economische verschillen tussen Europese regio’s terug te dringen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Boost

Sinds 2014 kregen meer dan zevenhonderd projecten financiering. De projecten die Europese gelden ontvangen moeten een boost geven aan de regionale economie, zorgen voor een duurzame energievoorziening of simpelweg vernieuwend zijn.

Het meeste subsidiegeld ging naar projecten in de gemeente Amsterdam, gevolgd door Groningen, Den Haag, Amersfoort en Nijmegen.

Complex

De EFRO-regeling is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), maar veel ondernemers weten de pot nog niet te vinden. Daarnaast wordt het aanvraagproces als te bureaucratisch gezien en brengt het flink wat administratie met zich mee die vervolgens niet opweegt tegen de verwachte resultaten. Ook is de regel is dat de subsidie pas uitbetaald wordt als het project geslaagd is. Dit kan risicovol zijn voor kleinere bedrijven en het vraagt bovendien om een gezonde kasstroom.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl)