Volledig scherm
Geluidskaart van Rijkswaterstaat voor Blixembosch (onder) in Eindhoven en 't Zand in Son en Breugel (rechts naast de snelweg). © Rijkswaterstaat

Eindhoven houdt vast aan korter geluidsscherm bij Blixembosch

EINDHOVEN - Wethouder Yasin Torunoglu houdt vast aan de eigen overlastberekeningen voor het nieuwe kortere geluidsscherm langs de A50 bij Blixembosch in Eindhoven. Pas als straks in de praktijk blijkt dat er meer geluidsoverlast ontstaat, wil hij ingrijpen. 

Het bestemmingsplan voor Blixembosch Buiten/Het Plateau mag niet onder de discussie leiden, zei de wethouder dinsdag tegen de gemeenteraad. Die lijkt het plan volgende week vast te gaan stellen. 

Wel vroegen raadsleden aandacht voor de overlast die de wijkvereniging Blixembosch vreest. Het bestaande geluidsscherm ter hoogte van het fietstunneltje naar Ekkersrijt wordt vervangen door een hoger (6 meter) maar korter exemplaar. Daardoor zou een geluidsgat ontstaan, denkt de buurt. 

Volledig scherm
Kaartje van de nieuwe wijk Blixembosch Het Plateau in Eindhoven. De groene kromme is de nieuwe geluidswal tegen de A50/Kennedylaan aan. © BPD/Hurks/gemeente Eindhoven

Torunoglu zei die discussie niet aan te willen gaan. Uit berekeningen zou blijken dat het nieuwe scherm wel voldoet. Mocht later blijken dat het geluidsniveau niet aan de normen voldoet, dan kan er alsnog gepraat worden over extra maatregelen, aldus de wethouder. 

Voor de bouw van 180 woningen in het nieuwe wijkje Het Plateau wordt momenteel ook de geluidswal bij de Verlengde Kennedylaan verlegd. Rijkswaterstaat onderzoekt ook nog of er iets aan het asfalt of de geluidswal moet gebeuren.  In de afgelopen jaren is het aantal auto's dat gebruik maakt van de A50 en de op- en afritten flink gestegen. 

Volledig scherm
De gemeente Eindhoven laat de geluidswal bij de Kennedylaan ter hoogte van Blixembosch verplaatsen, dichter bij de weg. Eindhoven © FotoMeulenhof