Drukte op het Stratumseind.
Volledig scherm
Drukte op het Stratumseind. © fotomeulenhof/Hans Jansen

Eindhoven krijgt commissie Nachtleven

EINDHOVEN - Eindhoven krijgt een commissie Nachtleven, met culturele ondernemers, ambtenaren en gemeenteraadsleden. Die moet kijken hoe vergunningen gemakkelijker afgegeven kunnen worden en hoe vernieuwende initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden. 

Alles wordt nog voor de zomer samengevat in een ‘pamflet’ met afspraken en acties om het nachtleven in Eindhoven bruisender te maken.

Mary-Ann Schreurs
Volledig scherm
Mary-Ann Schreurs © RV

Dat staat in de motie die een overgrote meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond heeft aangenomen op initiatief van CDA, D66, GroenLinks en Mary-Ann Schreurs, die het debat in de raad startte. Het college had niet zoveel trek in een nieuwe commissie zo bleek vorige week tijdens het voorbereidende debat. En dus gaat de commissie Nachtleven werken onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad zelf. Die vindt in ruime meerderheid dat het nachtleven van de stad wel wat meer kan bruisen, zoals ook de coalitie opschreef in het collegeprogramma uit 2018. 

Aanleiding voor de discussie is de gang van zaken rond culturele hotspot Koelhuis die tijdelijk in het voormalige Campinagebouw aan de Dirk Boutslaan zou openen. Zes maanden na begin hebben de initiatiefnemers nog steeds geen zekerheid over de drie benodigde vergunningen. Eind deze maand valt waarschijnlijk het besluit of ze door de Bibob-procedure – met een onderzoek naar de herkomst van de financiering – komen.

Quote

De nacht is belangrijk voor de rust van werkend Eindhoven.

Murat Memis, Gemeenteraadslid SP Eindhoven

Dat is veel te traag om juist vernieuwende activiteiten in het culturele nachtleven mogelijk te maken, daar is iedereen het wel over eens. Maar het college wilde niet verder gaan dan de toezegging dat er intern nog eens gekeken wordt hoe de procedure verbeterd en versneld kan worden.

De partijen achter de motie vonden dat niet ver genoeg gaan. Zij willen dat met de culturele ondernemers gekeken wordt naar de procedures, de belemmeringen maar ook naar nieuwe initiatieven.

De motie Nachtleven werd uiteindelijk aangenomen met alleen de stemmen van de SP en VVD tegen. Murat Memis (SP) zei dat ‘de nacht belangrijk is voor de rust van werkend Eindhoven’. En VVD-raadslid Ed Winters zei tevreden te zijn met de belofte dat de procedures tegen het licht worden gehouden.

Verlaatjes

Ook komt er binnenkort een discussieavond voor de raad met betrokken ondernemers en andere partijen. Ook de volgens het college succesvolle proef met Verlaatjes, waarbij horecazaken langer open mogen zijn, komt dan aan de orde. Die zou uitgebreid moeten worden, onder meer naar het Stratumseind. Maar omwonenden daar zijn mordicus tegen langere openingstijden en de horeca lijkt er geen behoefte aan te hebben, zo bleek eerder.