Volledig scherm
Eindhoven- Aan de Petrus Canisiuslaan was een vuurwerkexplosie in een woning © Bert Jansen

Eindhovenaren schoten met vuurwapen in de lucht tijdens nieuwjaarsnacht

EINDHOVEN - Twee mannen hebben op nieuwjaarsnacht in Tongelre met een vuurwapen in de lucht geschoten. Dat blijkt uit een brief van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma over het verloop van de jaarwisseling. 

Over het incident in het Eindhovense stadsdeel was tot dusver niets naar buiten gebracht. Onduidelijk is wat er precies is gebeurd en of de mannen zijn opgepakt. 

Meer incidenten

Volgens de burgemeester was er dit jaar sprake van meer (ernstige) incidenten dan eerdere jaren. Ook moest de brandweer veertig keer uitrukken voor een brandmelding. Dertien keer vaker dan vorig jaar. In twee gevallen werden de hulpdiensten onheus bejegend tijdens hun werk. Volgens de gemeente was er geen sprake van ernstig geweld tegen de hulpverleners maar worden de zaken wel serieus onderzocht. 

Op de lijst van ernstige incidenten staan onder andere de met explosieven verwoeste pinautomaat aan het Biarritzplein, de vuurwerkexplosie in een huis aan de Petrus Canisiuslaan en de brand in een appartement op Strijp-S. Vermoedelijk veroorzaakt door een stuk vuurwerk op het balkon. Ook de steekpartij in de parkeergarage onder winkelcentrum Heuvel wordt genoemd.

82 afvalbakken 

Ondanks de toename van het aantal (ernstige) incidenten nam het aantal overlastmeldingen over vuurwerk juist licht af. Uit een voorlopige inventarisatie blijkt ook dat de schade veroorzaakt door vuurwerk niet hoger is dan andere jaren. Binnen de gemeentegrenzen werden er rondom de jaarwisseling 82 afvalbakken, een tafeltennistafel, 10 putdeksels, 10 verkeersborden en 4 parkeerautomaten beschadigd door (vuurwerk)vandalisme. Samen goed voor een schadepost van 62.000 euro.