Eindhovenaren voeren actie voor Muziekgebouw: ‘Gemeente, los dit probleem op’

VIDEOEINDHOVEN - De boodschap van de ongeveer 250 veel herrie makende actievoerders op het Eindhovense Stadhuisplein vrijdagmiddag was glashelder: ‘gemeente, los dit op’. Het Muziekgebouw is zo belangrijk voor de stad, de Eindhovenaren, de regio, Brabant, voor de beroeps- en de amateurmuzikanten dat het stadsbestuur het Muziekgebouw niet mag laten stikken. 

Het gat op de begroting van het Muziekgebouw - jaarlijks een half miljoen - mag niet gedicht worden door bezuinigingen, maar door de subsidie te verhogen.

De actievoerders hadden zich op het plein voor het stadhuis verzameld na een oproep in deze krant om in verzet te komen tegen mogelijke bezuinigingen van ED-kunstredacteur Rob Schoonen. Muzikanten, sympathisanten en personeelsleden zetten in korte tijd een handtekeningenactie op poten, en organiseerden een manifestatie waar tal van muzikanten belangeloos aan meewerkten.

Volledig scherm
Protest op het Eindhovense Stadhuisplein tegen mogelijke bezuinigingen bij het Muziekgebouw. © Hans Vermeeren

De 5500 digitale steunbetuigingen die de afgelopen tijd opgehaald zijn, werden tijdens die manifestatie door de actievoerders op een geïmproviseerd podium overhandigd aan cultuurwethouder Monique List (VVD). Zij toonde zich onder de indruk van de 'betrokkenheid van de stad en de mensen bij het Muziekgebouw.

Maar ze liet zich niet verleiden tot het doen van toezeggingen. ,,We zijn er druk mee bezig het probleem op te lossen. Maar het gaat om een ingewikkelde zaak", zo hield ze zich op de vlakte.